Kardamon – przyprawa o korzennym smaku i aromacie. Właściwości kardamonu

Katarzyna Józefowicz
Kardamon to orientalna przyprawa. Można go dodawać do napojów i potraw, którym nada korzenny posmak i aromat.
Kardamon to orientalna przyprawa. Można go dodawać do napojów i potraw, którym nada korzenny posmak i aromat. Scym - pixabay.com
Kardamon to jedna z najstarszych przypraw, w Polsce nie jest szczególnie popularny. A warto się nim zainteresować, bo ma ciekawy smak i aromat, a poza tym kardamon ma także właściwości lecznicze.

Z jakich odmian kardamonu korzystać

Ojczyzną kardamonu jest Azja - rośnie m.in. w Indiach, Chinach i na Cejlonie, dlatego to właśnie w tych krajach używa się go najczęściej. Kardamon jest bliskim krewnym imbiru, jednak jego częścią użytkową nie są korzenie, tylko nasiona. Dość duże, smukłe, pokryte brunatno-zieloną, podłużnie bruzdowaną, sztywną skórką, mają bardzo charakterystyczny, mocny, korzenny smak i aromat.

Najbardziej wartościowe pochodzą od kardamonu malabarskiego (nazywanego zielonym), ale w handlu można też spotkać nasiona

  • kardamonu czarnego (nasiona mniejsze, ciemniejsze o bardziej żywicznym i ostrzejszym w smaku) lub
  • kardamonu granum paradisi (nasiona przypominają w smaku pieprz). Pomimo że kardamon nie jest w naszym kraju zbyt popularny, warto się nim zainteresować, gdyż jest ciekawą i aromatyczną przyprawą.

Kardamon w kuchni - na słodko i na ostro

Kardamon zielony najlepiej smakuje jako dodatek do herbaty, kawy lub czekolady, ale można nim także przyprawiać ciasta drożdżowe, pierniki, szarlotki, muffinki, desery i musy owocowe, dżemy, puddingi ryżowe, zupy mleczne, naleśniki, surówki, omlety, kompoty, nalewki, likiery, a nawet pasztety, pilawy, kiełbasy i marynaty.

Do przyprawiania dań ostrych lub obiadowych (np. gulaszu, ryżu na ostro, curry z kurczaka, risotto), doskonale nadaje się z kolei kardamon czarny, który ma bardziej wyrazisty i ostry smak. Kardamon wchodzi też w skład większości orientalnych mieszanek przyprawowych (np. curry, garam masala), wykorzystywanych głównie do przyprawiania potraw kuchni wschodniej. W sklepach można znaleźć też kardamon w postaci ekstraktu, stanowiącego dodatek do herbaty, kawy lub innych napojów.

**Sprawdź też:

Jak jeść patisony i jak uprawiać tę odmianę dyni

**

Kupuj kardamon w ziarnach, a nie proszku

Stosując w kuchni kardamon, powinniśmy jednak pamiętać, aby używać go z umiarem, gdyż jego smak i aromat może zdominować całą potrawę. Do dań duszonych lub pieczonych, powinien być dodawany na początku przyrządzania, dzięki czemu będzie mógł w pełni rozwinąć swój smak (szczególnie kardamon czarny).

Kupując kardamon, powinniśmy też pamiętać, aby wybierać przyprawę w postaci całych ziaren. Trochę trudu będzie nas kosztowało starcie ich lub zmielenie na proszek, ale z pewnością będą wtedy dużo bardziej aromatyczne niż gotowe nasiona formie w proszku (po sproszkowaniu nasiona szybko tracą aromat).

Kardamon w postaci całych nasion jest wprawdzie droższy niż sproszkowany, ale właśnie – bardziej aromatyczny i trwały, więc to opłacalna inwestycja. Warto też bliżej przyjrzeć się nasionom, gdyż poszczególne gatunki mają nieco inny wygląd i smak.

Właściwości lecznicze kardamonu: na rozgrzewkę, trawienie, przeziębienie i nie tylko

Kardamon to przede wszystkim znakomita, aromatyczna przyprawa orientalna, ale jego nasiona mają też pewne właściwości lecznicze.

W  nasionach kardamonu znajdują się między innymi takie substancje jak: olejki eteryczne, żywice, limonen, terpinen oraz skrobia, które mają głównie działanie rozgrzewające, pobudzające i antydepresyjne, a także słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poprawiają również trawienie i pobudzają apetyt.

Kardamon najczęściej polecany jest osobom z zaburzeniami trawienia (łagodzi zgagę, zapobiega wzdęciom, pobudza trawienie, zapobiega mdłościom), ale ma także zastosowanie jako środek na potencję (traktowany jest jako afrodyzjak). Powolne rozgryzanie ziaren kardamonu pomaga też zwalczyć nieprzyjemny zapach z ust i odświeża oddech.

Wyjaśniamy: Jakie właściwości i witaminy ma limonka (limetka) i jak ją wykorzystać

Wzmacniający napój z kardamonu przeciw infekcjom

Kardamon może być też przydatny w walce z przeziębieniem i grypą. W połączeniu z plasterkami imbiru, szczyptą cynamonu, kurkumy i zmielonych goździków, po zalaniu wrzątkiem i zaparzeniu, stanowi doskonały środek wzmacniający i łagodzący objawy infekcji (po ostudzeniu, napar można dodatkowo osłodzić miodem).

Kardamon w celach leczniczych stosuje się najczęściej w postaci naparu (zmielone ziarna zalane wrzątkiem), ale możemy też skorzystać z jego właściwości stosując suplementy diety na bazie kardamonu (np. wyciąg z kardamonu, olejek kardamonowy, maść rozgrzewająca z kardamonem).

Kardamon pachnący i ujędrniający skórę

Kardamon możemy też znaleźć w niektórych kosmetykach ujędrniających i poprawiających wygląd skóry (np. żele pod prysznic, pobudzające krążenie olejki do kąpieli, peelingi, ujędrniające mleczka i musy do ciała). Ze względu na swój piękny aromat, olejek kardamonowy bywa też wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl