Jak rosną owoce, warzywa i przyprawy, które dobrze znamy [ZDJĘCIA]

Katarzyna Laszczak
Z wielu roślin korzystamy na co dzień. Ale czy wiemy, jak wyglądają w naturze? Z tego owocu będzie... kakao.
Z wielu roślin korzystamy na co dzień. Ale czy wiemy, jak wyglądają w naturze? Z tego owocu będzie... kakao. Falco - pixabay.com
Rośliny bywają zaskakujące. Wśród nich są również takie, po które sięgamy niemal codziennie, ale rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wyglądają w naturze.

Wielu roślin używamy prawie codziennie, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym „skąd się biorą” i jak rosną. Przedstawiamy 12 wybranych roślin, z którymi często się stykamy, ale już w sklepie. Zobaczcie jak wyglądają, zanim trafią na nasze talerze, do filiżanek, czy miseczek.

Licencja CC BY-SA 3.0

Kawa, kakao i czekolada

Dzień często zaczynamy od kawy. Ale ziarna, z którymi mamy do czynienia, w niewielkim stopniu przypominają te, które rodzi kawowiec, czyli wiecznie zielony krzew, pochodzący pierwotnie z Afryki. Wytwarza on białe i pachnące kwiaty, a potem – czerwone owoce, zawierające dwa spłaszczone nasiona. To właśnie będzie nasza kawa. Ale dopiero po tym, jak zewnętrzne części owocu zostaną usunięte (po procesie fermentacji), a nasiona – wysuszone, a następnie wypalone.

A co powiecie na czekoladkę do kawy, albo pyszne kakao, zamiast niej? Tu musimy sięgnąć po nasiona kakaowca. To spore drzewo lub krzew, które również jest wiecznie zielone. Ma czerwone lub różowe kwiaty, które – co ciekawe – wyrastają bezpośrednio z pnia i gałęzi.

Dlatego owoce kakaowca wyglądają, jak przyczepione do drzewa. Są one dość spore (do 25 cm długości) i zawierają kilkadziesiąt ziaren. Żeby je wydobyć, owoce są poddawane fermentacji, potem same ziarna również są fermentowane, suszone i mielone. Ten proszek to nasze kakao, i przyszła czekolada.

Aromatyczne przyprawy

Zostańmy jeszcze wśród wiecznie zielonych lasów. Tym razem zwróćmy uwagę na olbrzymie pnącze, które kwitnie i owocuje przez cały rok. To pieprz czarny. Jego owoce to nasz dobrze znany pieprz, który w dodatku może być czarny, ale też biały lub zielony. Bo kolor przyprawy zależy od tego, w jaki sposób zostały obrobione ziarna.

Pieprz pochodzi z Azji i kiedyś był bardzo cenną przyprawą, podobnie jak inna aromatyczna przyprawa, czyli gałka muszkatołowa. Jest ona owocem wieczne zielonego drzewa. To, czego używamy jako przyprawy to nasiono (gałka muszkatołowa), a także jego osnówka, nazywana „kwiatem muszkatołowym”.

Zaskakująco urodziwą rośliną jest kurkuma czyli ostrzyż długi. Jadalną częścią jest kłącze kurkumy - niekiedy można kupić je w całości (wstępnie jest poddawane stabilizującej obróbce), najczęściej jednak znamy kurkumę pod postacią intensywnie pomarańczowego proszku. Natomiast warto wiedzieć, że kurkuma długa pięknie kwitnie, a niektóre inne gatunki tej rośliny (np. kurkuma wąskolistna) jest uprawiana jako doniczkowa roślina dekoracyjna.

Smaczne orzechy

Orzechy należą do smaczniejszych i zdrowszych przekąsek, trzeba jednak pamiętać, że mogą one silnie uczulać, szczególnie orzeszki ziemne. I właśnie popularne fistaszki są dość zadziwiające. To owoce rośliny strączkowej – orzachy podziemnej. Pomimo że wytwarza ona kwiaty również w górnej części łodygi, to owoce w postaci strączków, powstają tylko w dolnej części. Po ich zawiązaniu, roślina „wpycha” je pod ziemię, gdzie dojrzewają. Dlatego właśnie mamy orzeszki ziemne.

Smaczne nerkowce może nie mają takich „dziwnych zwyczajów”, za to ich wygląd jest co najmniej niezwykły. Nerkowce to owoce nanercza zachodniego. To tropikalne drzewo średniej wielkości, blisko spokrewnione z mango. To, co nietypowe, to dwuczęściowy owoc. Górna część to tzw. jabłko, w którym osadzony jest owoc właściwy, zawierający jedno nasiono. To właśnie nasz orzeszek. Warto wiedzieć, że w krajach, gdzie nanercza są uprawiane, wykorzystuje się kulinarnie także górne części owoców (jabłka). Natomiast łupiny orzecha, zawierają odkażający (i żrący) olej, który stosuje się m.in. w przemyśle chemicznym.

To, co jadamy jako orzechy nerkowce jest częścią bardziej złożonego owocu.
To, co jadamy jako orzechy nerkowce jest częścią bardziej złożonego owocu. Giovanni - pixabay.com

Z rodziny nanerczowatych pochodzą też pistacje właściwe, dostarczające oczywiście pistacji. Rosną one w regionach bliższych nam geograficznie (Azja Środkowa i Azja Mniejsza) i należą do jednych z najdawniej wykorzystywanych roślin uprawnych. Dojrzałe owoce pistacji są czerwonawe, a to co jemy, to pestka. Otaczająca ją łupina sama pęka, kiedy owoc jest dojrzały.

Na obiad i deser

Zwróćmy może też uwagę na rośliny, które coraz częściej (i słusznie) stanowią dodatek do obiadu. Mowa o kaszy gryczanej oraz jaglanej. Kasza gryczana to owoce (orzechy!) gryki zwyczajnej. To średniej wysokości roślina, spokrewniona z rdestem. Ma kwiaty białe (oczywiście: „gryka jak śnieg biała”), ale też różowe i czerwone, osadzone na czerwonawych lub brunatnozielonych łodygach.

O ile nazwa gryki i kaszy jest blisko związana, o tyle roślina, z której uzyskuje się kaszę jaglaną, nie jest tak oczywista. A jest nią proso zwyczajne, czyli gatunek jednorocznej trawy. Pomimo że „moda” na kaszę jaglaną panuje od stosunkowo niedawna, to proso należy do najstarszych roślin uprawnych, zaś „jagły” to jego prasłowiańska nazwa.

Jeśli macie ochotę na jakąś jarzynę do kaszy, to proponujemy brukselkę. Rośnie ona niewątpliwie ciekawie – nasze miniaturowe kapustki wyrastają z silnej łodygi, zwieńczonej jakby roztrzepaną kapustą. W rzeczywistości są one silnie skróconymi pędami bocznymi rośliny, występującej pod oficjalną nazwą kapusta warzywna brukselska.

Ananasy rosną na pojedynczych, mocnych łodygach.
Ananasy rosną na pojedynczych, mocnych łodygach. oakdog - pixabay.com
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl