Nalewka szafranowa

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek

To aromatyczny trunek, ale również skuteczny środek likwidujący napięcie przedmiesiączkowe, czy lekkie stany depresyjne. Ma piękny intensywnie żółty kolor oraz bardzo oryginalny, korzenny aromat i smak. Pije się ją w rozsądnych ilościach, ponieważ szafran w nadmiarze może szkodzić.

Składniki:

  • 0,5 g szafranu w nitkach
  • 1 laska wanilii
  • sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • szk. miodu
  • 1 l spirytusu 95%

Sposób wykonania:

Nitki szafranu, wanilię, sok
i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić
w zamkniętym szczelnie naczyniu na dwa tygodnie. Przez ten czas codziennie wstrząsać naczyniem, by składniki zmacerowały się. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, najlepiej przez bibułkowe filtry do kawy, połączyć z płynnym miodem
i odstawić na następne dwa tygodnie. Rozlana do czystych butelek nalewka powinna czas jakiś leżakować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

echodnia.eu Targi Dom, Ogród i Ty w Targach Kielce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nalewka szafranowa - e-Ogródek

Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl