Dbając o zdrowie swojej rodziny, coraz więcej dań przygotowujemy w piekarniku. Potrawy pieczone są zdrowsze i lepiej smakują. Przygotowując takie dania, zazwyczaj używamy blachy w piekarniku, która regularnie nieczyszczona może wyglądać bardzo źle i ciężko będzie później doprowadzić ją do idealnego wyglądu.
Aby mieć czystą blachę w piekarniku warto ją czyścić po każdym użyciu. Jednak nie zawsze się tak dzieje i zabieramy się do wyczyszczenia jej kiedy jest już mocno zatłuszczona i przypalona. Nie jest to łatwą sztuką doprowadzić ją do stanu idealnego. Środki do czyszczenia ze sklepów czasami nie dają rady i są bardzo drogie. Jest kilka domowych sposobów, które przywrócą dawny blask naszej blasze i będzie ona wyglądać jak nowa. Oczywiście niezastąpiona będzie w tym przypadku soda i ocet, ale mamy dla Państwa także inne sposoby.
Pasta z sody i wody utlenionej
Do przygotowania pasty do wyczyszczenia piekarnika potrzebujemy 3 łyżek sody oczyszczonej, pół szklanki wody utlenionej i pół szklanki wody z kranu. Całość mieszamy i powinna nam wyjść pasta, którą nakładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut. Następnie ścieramy gąbeczką zabrudzenia. Pamiętajmy, aby do tego działania założyć rękawiczki, substancja jest lekko żrąca.
Drugą metodą jest też przygotowanie pasty z samej sody i wody utlenionej. Nakładamy ją na blachę piekarnika, czekamy 15-20 minut, a następnie posypujemy solą gruboziarnistą i szorujemy. Następnie płuczemy blachę i powinna być czysta.
Czyszczenie solą
Sól oprócz swoich właściwości smakowych może przydać się do wyczyszczenia blachy od piekarnika. Wystarczy rozsypać sól po blasze i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy dopiero kiedy sól zbrązowieje. Usuwamy sól ręcznikiem papierowym i myjemy blachę pod bieżącą wodą.
Soda i ocet – czyszczenie pianą
W tym przypadku najlepiej zacząć wieczorem, gdyż przygotowany specyfik musimy zostawić na blasze na całą noc. Najpierw rozgrzejmy piekarnik do 50-60ºC. Do miski wrzucamy całe opakowanie sody oczyszczonej, całą szklankę płynu do mycia naczyń i ¾ octu. Całość mieszamy ze sobą uważając na powstającą pianę. Wyłączamy piekarnik. Tak przygotowany specyfik wykładamy na blachę i cały piekarnik i zostawiamy na całą noc. Rano myjemy blachę pod wodą a wnętrze piekarnika przecieramy wilgotną szmatką. W celu wysuszenia wnętrza można nagrzać ponownie piekarnik.
Czyszczenie solą i kwaskiem cytrynowym
Przygotowujemy masę do czyszczenia z jednego lub dwóch opakowań kwasku cytrynowego oraz łyżeczki soli. Całość rozkładamy na blasze i pozostawiamy na pół godziny. Następnie gąbką (szorstką stroną) czyścimy powierzchnię.
Prezentowane sposoby pozwolą nam w miarę łatwy, szybki i tani sposób doprowadzić nasz piekarnik do stanu pierwotnego. Jeżeli mamy bardzo zabrudzony piekarnik i preferujemy jednak środki do czyszczenia kupione w sklepie wybierzmy np takie do czyszczenia grilla.
Łatwiej nam takie zabrudzenia będzie wyczyścić druciakiem, jednak gdy obawiamy się, że zbytnio porysujemy powierzchnie użyjmy do szorowania folii aluminiowej lub miękkiej gąbeczki.