Jak wyczyścić blachę z piekarnika? Sprawdzone metody

Katarzyna Dębek
Piekarnik powinniśmy czyścić po każdym użyciu, zwłaszcza kiedy pieczemy bezpośrednio na blasze.
Piekarnik powinniśmy czyścić po każdym użyciu, zwłaszcza kiedy pieczemy bezpośrednio na blasze. 123 RF
Jak wyczyścić blachę z piekarnika, aby zniknęły z niej przypalone resztki jedzenia? To dosyć trudne zadanie, zwłaszcza kiedy nie czyściliśmy jej regularnie.

Dbając o zdrowie swojej rodziny, coraz więcej dań przygotowujemy w piekarniku. Potrawy pieczone są zdrowsze i lepiej smakują. Przygotowując takie dania, zazwyczaj używamy blachy w piekarniku, która regularnie nieczyszczona może wyglądać bardzo źle i ciężko będzie później doprowadzić ją do idealnego wyglądu.

Aby mieć czystą blachę w piekarniku warto ją czyścić po każdym użyciu. Jednak nie zawsze się tak dzieje i zabieramy się do wyczyszczenia jej kiedy jest już mocno zatłuszczona i przypalona. Nie jest to łatwą sztuką doprowadzić ją do stanu idealnego. Środki do czyszczenia ze sklepów czasami nie dają rady i są bardzo drogie. Jest kilka domowych sposobów, które przywrócą dawny blask naszej blasze i będzie ona wyglądać jak nowa. Oczywiście niezastąpiona będzie w tym przypadku soda i ocet, ale mamy dla Państwa także inne sposoby.

Pasta z sody i wody utlenionej

Do przygotowania pasty do wyczyszczenia piekarnika potrzebujemy 3 łyżek sody oczyszczonej, pół szklanki wody utlenionej i pół szklanki wody z kranu. Całość mieszamy i powinna nam wyjść pasta, którą nakładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut. Następnie ścieramy gąbeczką zabrudzenia. Pamiętajmy, aby do tego działania założyć rękawiczki, substancja jest lekko żrąca.

Drugą metodą jest też przygotowanie pasty z samej sody i wody utlenionej. Nakładamy ją na blachę piekarnika, czekamy 15-20 minut, a następnie posypujemy solą gruboziarnistą i szorujemy. Następnie płuczemy blachę i powinna być czysta.

Czyszczenie solą

Sól oprócz swoich właściwości smakowych może przydać się do wyczyszczenia blachy od piekarnika. Wystarczy rozsypać sól po blasze i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy dopiero kiedy sól zbrązowieje. Usuwamy sól ręcznikiem papierowym i myjemy blachę pod bieżącą wodą.

Tak zabrudzoną blachę należy wyczyścić specjalnie przygotowaną pianą z sody i octu. W wyczyszczeniu blachy pomoże także sól rozgrzana na blasze piekarnika,
Tak zabrudzoną blachę należy wyczyścić specjalnie przygotowaną pianą z sody i octu. W wyczyszczeniu blachy pomoże także sól rozgrzana na blasze piekarnika, która pochłonie tłuszcz powstały po przyrządzaniu potrawy. Katarzyna Dębek

Soda i ocet – czyszczenie pianą

W tym przypadku najlepiej zacząć wieczorem, gdyż przygotowany specyfik musimy zostawić na blasze na całą noc. Najpierw rozgrzejmy piekarnik do 50-60ºC. Do miski wrzucamy całe opakowanie sody oczyszczonej, całą szklankę płynu do mycia naczyń i ¾ octu. Całość mieszamy ze sobą uważając na powstającą pianę. Wyłączamy piekarnik. Tak przygotowany specyfik wykładamy na blachę i cały piekarnik i zostawiamy na całą noc. Rano myjemy blachę pod wodą a wnętrze piekarnika przecieramy wilgotną szmatką. W celu wysuszenia wnętrza można nagrzać ponownie piekarnik.

Czyszczenie solą i kwaskiem cytrynowym

Przygotowujemy masę do czyszczenia z jednego lub dwóch opakowań kwasku cytrynowego oraz łyżeczki soli. Całość rozkładamy na blasze i pozostawiamy na pół godziny. Następnie gąbką (szorstką stroną) czyścimy powierzchnię.

Prezentowane sposoby pozwolą nam w miarę łatwy, szybki i tani sposób doprowadzić nasz piekarnik do stanu pierwotnego. Jeżeli mamy bardzo zabrudzony piekarnik i preferujemy jednak środki do czyszczenia kupione w sklepie wybierzmy np takie do czyszczenia grilla.

 Łatwiej nam takie zabrudzenia będzie wyczyścić druciakiem, jednak gdy obawiamy się, że zbytnio porysujemy powierzchnie użyjmy do szorowania folii aluminiowej lub miękkiej gąbeczki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl