Jak czyścić lodówkę. Poznaj sprawdzone metody

Katarzyna Dębek
Do czyszczenia lodówki przyda się soda i ocet.
Do czyszczenia lodówki przyda się soda i ocet. 123 RF
Utrzymanie lodówki w czystości to gwarancja zachowania dłuższej świeżości przechowywanych w nich produktów oraz braku drożdżaków, pleśni oraz innych bakterii, które mogą doprowadzić do poważnych chorób, a nawet śmierci. Podpowiadamy jak czyścić lodówkę. Poznaj sprawdzone metody.

Spis treści

Aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce i groźnych chorób wywołanych przez zepsute produkty, przede wszystkim raz w tygodniu należy zrobić przegląd. Stare jedzenie wyrzucić, a rzeczy z bliskim terminem ważności ustawić w zasięgu ręki.

Jak czyścić lodówkę?

Przed rozpoczęciem mycia lodówki wyłączmy ją z prądu i wyjmijmy wszystkie produkty.
Przed rozpoczęciem mycia lodówki wyłączmy ją z prądu i wyjmijmy wszystkie produkty. Waldkunst Pixabay

Przed rozpoczęciem mycia lodówki pamiętajmy, aby ją wyłączyć z prądu i wyjąc wszystkie znajdujące się w niej rzeczy. Do dokładnego wyczyszczenia będzie nam potrzebna ciepła woda z płynem do mycia lub mydłem.  Możemy też użyć sody oczyszczonej (1 łyżka na 1 litr wody) lub octu (3 łyżki na 1 litr wody). Czyszczenie lodówki zaczynajmy od góry. Umyjmy dokładnie każdy zakamarek i szczelinę. Następnie spłukujemy i wycieramy suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym. Gumę w drzwiczkach należy od czasu do czasu przetrzeć talkiem. Zabieg ten wydłuży żywotność uszczelek.

Czego nie wolno robić myjąc lodówkę?

Ponieważ większość lodówek ma system no Frost to ta porada jest dla tych którzy są posiadaczami starszych modeli:

  • nie stosujmy żadnych środków, które przyśpieszają rozmrażanie,
  • nie podważajmy lodu nożem,
  • nie wkładajmy garnka z wrzątkiem.

Jak zlikwidować brzydki zapach w lodówce?

Jest kilka sposobów na pozbycie się brzydkiego zapachu z wnętrza lodówki. Do tego celu możemy użyć proszku do pieczenia i jabłka. Na talerzyk kładziemy jabłko i wsypujemy proszek do pieczenia i zostawiamy go w środku. Po dwóch tygodniach należy wsypać nowy proszek. Zamiast proszku można także użyć zużytych jednak dobrze wysuszonych fusów po kawie. Jako pochłaniacz brzydkich woni sprawdzi się też cytryna. Owoc można przekroić i wsadzić na tydzień do lodówki. W lodówce można też zamiast cytryny zostawić tylko jej skórkę.

Żeby zapachy jedzenia się nie mieszały, do lodówki wstawmy pojemnik z sodą oczyszczoną lub mieloną kawą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl