Figa w doniczce. Jak uprawiać figowiec i doczekać się owoców

Katarzyna Józefowicz
Najlepiej smakują figi zerwane prosto z drzewa. Między innymi dlatego warto spróbować ich uprawy w doniczce.
Najlepiej smakują figi zerwane prosto z drzewa. Między innymi dlatego warto spróbować ich uprawy w doniczce. Vmonte13 - pixabay.com
Figowiec potrzebuje wprawdzie sporo miejsca, ale z powodzeniem możemy uprawiać go w doniczce, a nawet doczekać się własnych fig. Piszemy, jak uprawiać figowiec i o co zadbać, żeby owocował.

Egzotyczne owoce w domu

Egzotyczne owoce w doniczce nikogo już dzisiaj nie dziwią. W mieszkaniach coraz częściej można spotkać ananasy, cytryny czy mandarynki, dlaczego więc nie rozszerzyć asortymentu o kolejne egzotyki, takie jak na przykład figa (figowiec pospolity).

Wprawdzie roślina wymaga sporo miejsca, ciepła i słońca, ale jeśli tylko zapewnimy jej odpowiednie warunki, z pewnością doczekamy się owoców. Może nie będą one tak smaczne jak z drzew rosnących w naturze, ale dadzą nam mnóstwo satysfakcji i pozwolą cieszyć się odrobiną egzotyki we własnym domu. Zanim jednak zdecydujemy się na uprawę figi, powinniśmy dobrze poznać jej wymagania, aby móc zapewnić roślinie odpowiednie warunki.

Polecamy: Egzotyczne rośliny, które wyhodujesz z pestki po owocach

Figowiec do domowej uprawy

Figa w naturze jest sporym drzewem o rozłożystej koronie i oryginalnych, dużych, mocno powcinanych liściach, rozwijających się głównie w szczytowej części pędów. Jest też zwykle rośliną dwupienną, która do zawiązania owoców potrzebuje sąsiedztwa egzemplarzy różnych płci, aby kwiaty żeńskie mogły zostać zapylone przez kwiaty męskie.

Ponieważ jednak dwupienność bardzo utrudniała uprawę roślin, na potrzeby hodowlane stworzono odmiany partenokarpiczne, nie potrzebujące do wytwarzania owoców zapylenia. Przykładem może być choćby odmiana „Brown Turkey”, która dorasta do ok. 2-3 m wys. i może być uprawiana w donicy, a w najcieplejszych rejonach kraju, nawet w gruncie. Uzyskane z niej owoce są wprawdzie mniej smaczne niż te z roślin dwupiennych, ale nadal są jadane i całkiem dobre, a ich dodatkową zaletą jest brak pestek.

Jak zacząć uprawę figi i co trzeba jej zapewnić

Aby jednak w miarę szybko móc doczekać się owoców, najlepiej zdobyć sadzonkę z rośliny, która już owocowała. Jeśli bowiem spróbujemy uprawy figi z nasion, pierwszych owoców możemy spodziewać się dopiero po kilkunastu latach.

Kiedy już nabędziemy sadzonkę rośliny, powinniśmy wybrać dla niej dużą doniczkę, którą wypełnimy dobrą, żyzną, przepuszczalną ziemią liściową. Wprawdzie figi rosnące w naturze nie mają szczególnie wysokich wymagań w stosunku do żyzności podłoża, ale uprawiane w pojemnikach mają do dyspozycji niewiele ziemi, dlatego powinna być ona jak najlepszej jakości.

W sezonie przyda się też nawożenie roślin nawozami wieloskładnikowymi (np. Florovit) lub biohumusem, jednak niezbyt intensywne, gdyż nadmiernie nawożona roślina będzie bujnie rosła, ale słabo owocowała i źle zimowała.

W polskich warunkach szczególną uwagę warto zwrócić na figowce odmiany Brown Turkey, które są wyjątkowo odporne na niskie temperatury i nadają się do
W polskich warunkach szczególną uwagę warto zwrócić na figowce odmiany Brown Turkey, które są wyjątkowo odporne na niskie temperatury i nadają się do uprawy doniczkowej. Forest & Kim Starr - wikimedia.commons CC BY-SA 3.0 US

Licencja CC BY-SA 3.0 US

Przesadzanie i przycinanie figi

Młoda sadzonka w pierwszym roku uprawy rośnie bardzo szybko, dlatego może się okazać, że w danym sezonie będzie trzeba ją przesadzać do większej doniczki nawet dwukrotnie. W kolejnych latach jej wzrost nie będzie już tak intensywny, dlatego wystarczy przesadzać ją raz w roku (na wiosnę).

Trzeba jednak pamiętać, że figa to dość spora roślina, dlatego jej rozmiary szybko mogą zacząć sprawiać nam kłopot, dlatego kiedy nadmiernie się rozrośnie, wiosną możemy przyciąć jej pędy, korygując w ten sposób pokrój figi.

Czego jeszcze potrzebuje figa

Oprócz dużej doniczki i odpowiedniego podłoża, figa potrzebuje też mnóstwo światła i ciepła, dlatego w mieszkaniu powinniśmy przeznaczyć dla niej jak najbardziej słoneczne i ciepłe stanowisko. W sezonie letnim możemy też wystawić ją na balkon lub do ogrodu. Roślina nie ma natomiast zbyt wysokich wymagań w stosunku do wilgotności podłoża. Nie lubi mokrej ziemi i dobrze znosi suszę, dlatego należy podlewać ją systematycznie, ale umiarkowanie.

Ważny okres spoczynku – zimowanie figi

Jeśli figa ma się u nas czuć naprawdę dobrze, musimy jej też zapewnić okres spoczynku, który przechodzi również w swoim naturalnym środowisku, zrzucając w tym czasie wszystkie liście. Z tego względu jesienią powinniśmy stopniowo przygotowywać ją do zimowania, przenosząc w chłodniejsze miejsce, zaprzestając nawożenia i ograniczając podlewanie. Kiedy roślina zrzuci liście, należy umieścić ją w chłodnym pomieszczenia (temp. ok. 8-10°C, figa w tym czasie nie musi mieć widno, gdyż nie posiada liści), gdzie spokojnie spędzi zimę.

Odpowiednie warunki w okresie zimowania mają duży wpływ na owocowanie figi (pierwsze owoce mogą pokazać się w kątach liści już po 1-2 latach uprawy), dlatego jeśli nie zapewnimy jej tego, czego potrzebuje, może w ogóle nie zawiązać owoców lub zawiązać ich bardzo mało.

Świeże figi smakują najlepiej. Nawet jeśli nasze nie będą aż tak smaczne jak te z południa Europy, to i tak ich wyhodowanie i jedzenie będzie wielką
Świeże figi smakują najlepiej. Nawet jeśli nasze nie będą aż tak smaczne jak te z południa Europy, to i tak ich wyhodowanie i jedzenie będzie wielką przyjemnością. Katarzyna Laszczak

Dowiedz się więcej o: Właściwościach i uprawie figi

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl