Co na podłogę w kuchni zamiast płytek ceramicznych?

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Kuchnia jest najintensywniej eksploatowanym pomieszczeniem w domu, a kuchenna podłoga znieść musi więcej niż posadzka w sypialni czy salonie.
Kuchnia jest najintensywniej eksploatowanym pomieszczeniem w domu, a kuchenna podłoga znieść musi więcej niż posadzka w sypialni czy salonie. Pixabay.com
Kuchnia to pomieszczenie, w którym spotykamy się w rodzinnym gronie, przygotowujemy posiłki. Wnętrze, do którego wchodzimy po kilkanaście razy dziennie. Jest więc ono mocno eksploatowane, a co za tym idzie jego podłoga musi być bardzo wytrzymała.

Wybór podłogi do kuchni to ważna decyzja. Należy sobie odpowiedzieć na pytanie – na czym nam zależy. Z pewnością posadzka kuchenna musi znieść więcej niż ta w salonie czy w sypialni. Tradycyjnym rozwiązaniem na jaki się zazwyczaj decydujemy są płytki ceramiczne. Są one odporne na ścieranie, łatwo się je myje, nie wchłaniają wody. Minusem tego typu podłóg jest to, że są zimne w dotyku i to, że jak coś nam upadnie szklanego to zarówno może zniszczyć się podłoga jak i sam przedmiot.
Trzeba przyznać, że inne rodzaje posadzek bywają cieplejsze i potrafią lepiej amortyzować upadki. A i kontakt z wodą – o ile jest umiarkowany – nie stanowi dla nich problemu. Sprawdźmy, co jeszcze można położyć na podłogę w kuchni.

W kuchni możemy zastosować zarówno parkiet, deski z litego drewna, jak również kilkakrotnie lakierowane panele drewniane.
W kuchni możemy zastosować zarówno parkiet, deski z litego drewna, jak również kilkakrotnie lakierowane panele drewniane. Pixabay.com

Wykładziny winylowe w kuchni (LVT)

Doskonałą alternatywą do zimnych płytek ceramicznych, która sprawdzi się w kuchni są panele LVT.  Wykładziny lub płytki PVC (z polichlorku winylu)  znają pewnie prawie wszyscy. Są tanie i wygodne w codziennym użytkowaniu, ale… nie są szczególnie trwałe. Co innego panele, płytki lub wykładziny LVT, nazywane także winylowymi.

Wykładzina LVT wykonana jest z nowoczesnego materiału syntetycznego, opracowanego właśnie z myślą o wyeliminowaniu wad płytek z PVC.  Na wierzchu płytki winylowej znajduje się przezroczysta warstwa poliuretanu. Pod nią znajdziemy przezroczystą warstwę z PVC. Wzór płytek i paneli tłoczony jest dopiero na trzeciej warstwie, dzięki czemu jest on podwójnie chroniony przed zniszczeniem, zabrudzeniem lub szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Pod warstwą tzw. filmu (wzoru), znajdują się jeszcze dwie warstwy – zasadnicza warstwa nośna oraz warstwa wzmacniająca.

Produkty z materiałów LVT są dosyć trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku upuszczenia szklanego, czy ciężkiego przedmiotu podłoga nie powinna się uszkodzić. W przypadku jakichkolwiek zniszczeń panele można w przystępny sposób poddać renowacji poprzez nanoszenie na nie specjalnych powłok poliuretanowych lub polimerowo-akrylowych. Dużą zaletą tych materiałów jest to, że nie przyciągają kurzu, odporne są na grzyby i pleśń oraz bakterie. Mają powierzchnię antypoślizgową.

Na rynku dostępnych jest wiele wzorów i kolorów LVT – jednobarwny, z abstrakcyjnym wielokolorowym wzorem albo z wzorem imitującym kamień lub drewno. Istnieją także panele o fakturze 3D, które do złudzenia przypominają naturalne materiały. Dzięki temu podłogi winylowe można zastosować w każdej kuchni, bez względu na to, jaki wygląd zechcemy jej nadać.

Drewno na podłodze kuchni

Drewniana posadzka będzie wyglądać niezwykle elegancko w kuchni, choć to posunięcie dosyć ryzykowne. Jeżeli nasza drewniana podłoga będzie wykonana z najtwardszych gatunków takich jak buk, dąb, klon, czy jawor lub jatoba, merbau czy doussie powinna nam posłużyć na wiele lat. Żeby nie mieć kłopotów w utrzymaniu czystości drewnianej podłogi warto, aby miała ona jednolitą barwę,była równomiernie usłojona i pozbawiona sęków. Pamiętajmy, żeby na drewnianej podłodze unikać zalegania piasku i rozlanych płynów.

Panele laminowane w kuchni

Panele laminowane to kolejna propozycja podłogi w kuchni. Jest to stosunkowo niedrogie rozwiązanie, dostępne w dość dużej ilości wzorów. Są łatwe w czyszczeniu jednak trzeba szukać takich, które producent przewidział do kontaktu z wilgocią. Powinny być impregnowane woskiem, specjalnym preparatem lub z gumowymi uszczelkami stosowanymi w celu zabezpieczenia ich przed wnikaniem wody.
Kolejna kwestia to wysoka klasa ścieralności. Kuchnia to pomieszczenie intensywnie użytkowane, dlatego najlepiej wybierać panele klasy AC4 lub nawet AC5. Takie panele, jeśli zostaną poprawnie zamontowane, nie powinny sprawiać jakichkolwiek problemów.

Nowoczesne materiały podłogowe oraz coraz bardziej zaawansowane środki do impregnacji sprawiają, że obecnie w kuchni możemy mieć podłogę niemal dowolnego
Nowoczesne materiały podłogowe oraz coraz bardziej zaawansowane środki do impregnacji sprawiają, że obecnie w kuchni możemy mieć podłogę niemal dowolnego typu. Pixabay.com

Pielęgnacja podłogi w kuchni

Każda podłoga powinna być odpowiednio pielęgnowana. Na rynku jest dostępnych wiele środków do tego celu.
Rozlaną wodę zawsze trzeba jak najszybciej wytrzeć, plamę usunąć, a podłogę regularnie czyścić środkami (i sposobami) zalecanymi przez producentów. Tylko wtedy możemy być pewni, że wymarzona podłoga będzie nam służyła przez długie lata lub do momentu, kiedy nam się po prostu znudzi i będziemy chcieli ją wymienić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl