Blaty kuchenne ze sztucznego kamienia
Wybór blatów kuchennych obecnie jest dość duży – od laminowanych, poprzez drewniane, szklane, stalowe, do kamiennych. Coraz większą popularność zdobywają także blaty kuchenne ze sztucznego kamienia. Mają one trwałość i wytrzymałość naturalnego kamienia, ale cechują się m.in. znacznie gładszą i bardziej jednolitą powierzchnią, dzięki czemu są odporniejsze na zabrudzenia i łatwiejsze do utrzymania w czystości. Wyglądają nowocześnie i pasują praktycznie do każdej kuchni. Jednak pod hasłem „sztuczny kamień”, czy „konglomerat” kryją się różne materiały, o różnych właściwościach i specyfice. Ich wspólną cechą jest wykorzystanie do produkcji surowców mineralnych. Warto też wiedzieć, że wiele z tych materiałów zostało opatentowane przez producentów i muszą one spełniać konkretne parametry. Oto kilka przykładów blatów kuchennych ze sztucznego kamienia.
Blaty kuchenne z kamienia spiekanego
Przykładem kamienia spiekanego jest Lapitec®. To opracowany przez włoską firmę materiał, który łączy właściwości porcelany technicznej z kolorystyką typową dla naturalnych kamieni. Lapitec® jest wyjątkowo gładki i nie wchłania płynów. Ma nawet właściwości „samoczyszczące” i jest odporny na bakterie, pleśnie i grzyby (dzięki zawartości tlenku tytanu). Blat kuchenny z takiego materiału jest więc wyjątkowo higieniczny i łatwy do utrzymania w czystości. W dodatku jest to materiał trwały i wytrzymały – dzięki czemu można z niego produkować blaty o niewielkiej grubości (12 mm), które nie wymagają montażu wzmacniającego stalowego stelaża. Lapitec® stosuje się także jako okładziny ścienne, więc jeśli zdecydujemy się na taki blat, możemy również zadbać o jednolite wykończenie ścian nad nim.
Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego
Innym przykładem „sztucznego kamienia” stosowanego do produkcji blatów kuchennych jest konglomerat kwarcowy Silestone®. Powstaje on na bazie kwarcu (wyjątkowo twardego minerału) oraz żywicy poliestrowej. Blaty kuchenne z tego materiału są dostępne w dużym wyborze wzorów oraz trzech fakturach: polerowana, matowa i strukturalna. Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego są odporne na plamy, nie chłoną też wody i innych cieczy. Niektóre są dostępne także z powłoką antybakteryjną. Jako blaty kuchenne stosuje się płyty o grubości 20 i 30 mm, natomiast cieńsze (12 mm) wykorzystuje się jako panele ścienne.
Blaty kuchenne z Corianu®
Innym, nowoczesnym (choć opatentowanym prawie 50 lat temu) materiałem stosowanym do produkcji blatów kuchennych jest Corian®. Do jego produkcji jest wykorzystywany wodorotlenek glinu oraz żywica akrylowa. Z Corianu® można tworzyć jednolite powierzchnie, bez widocznych łączeń – umożliwia to np. zintegrowanie zlewozmywaka bezpośrednio z blatem kuchennym. Z tego materiału można wykonywać blaty kuchenne niewielkiej grubości (12 mm). Materiał jest gładki i wytrzymały, jednak trzeba uważać na bezpośrednie działanie wysokich temperatur.