Szparagi są to sezonowy przysmak, powszechnie doceniany dzięki za oryginalny smak, dużą zawartości witamin i niewielką kaloryczność. Warzywa te są też lekkostrawne, dlatego w wielu krajach znajdują szerokie zastosowanie kulinarne.
W kuchni wykorzystuje się młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). To ładna i okazała roślina. Jej długie pędy pokrywają igiełkowate gałęziaki, a niekiedy też dekorują czerwone, okrągłe owoce. Gałązki te były popularnym dodatkiem do bukietów. Szparagi można uprawiać jako rośliny dekoracyjne.
Podpowiadamy: Jak uprawiać szparagi jako rośliny dekoracyjne
Natomiast żeby uzyskać szparagi do jedzenia, trzeba trochę się postarać. Ich uprawa jest dość skomplikowana, jednak smak wynagradza trudy. W sprzedaży są szparagi zielone i białe. Jedne i drugie to pędy tej samej rośliny, ale uzyskane w różny sposób. Mniej kłopotliwe są szparagi zielone.
Wymagania szparagów
Szparagi są roślinami dość wymagającymi, dobrze wzrastają w nasłonecznionych i osłoniętych przed silnym wiatrem stanowiskach. Odpowiada im gleba żyzna, dobrze nawieziona i zasobna w substancje organiczne, pulchna oraz średnio wilgotna i wapienna (pH 6-7,5). Umieszczenie karp w zbyt wilgotnym podłożu, może być przyczyną ich gnicia oraz ataków grzybów. Karpy szparagów sadzi się w kwietniu.
Jak uprawiać szparagi zielone
Szparagi zielone są łatwiejsze do uzyskania, a ich uprawa mniej pracochłonna. Szparagi zielone powinniśmy sadzić w bruzdach o głębokości 20 cm i szerokości 40 cm. Wewnątrz bruzd tworzymy niewielkie kopce, w których umieścimy młode karpy (można je kupić, albo wyhodować z nasion).
Wewnątrz kopczyków możemy dodatkowo użyźnić glebę, co pozwoli na intensywniejszy rozwój szparagów. W stworzonych kopczykach umieszczamy karpy, tak aby po zasypaniu, ich szczyty znajdowały się około 10 centymetrów pod powierzchnią. Jesienią powinniśmy zabezpieczyć karpy przed przymrozkami, kładąc na nich suche liście bądź słomę. W czasie kolejnych sezonów letnich, musimy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów oraz o nawożeniu gleby.
Podpowiadamy też: Jak kupować i gotować szparagi
Jak uprawiać szparagi bielone
Uprawa szparagów bielonych jest nieco bardziej skomplikowana od uprawy szparagów zielonych, ponadto wymaga więcej pracy oraz czasu. Pierwszym etapem jest wykonanie bruzdy o głębokości 30 centymetrów, wewnątrz niej tworzymy kopczyki. Karpy umieszczamy tak, aby ich wierzchołek umieszczony był około 20 centymetrów pod ziemią. Przez pierwsze dwa lata po wkopaniu karp, szparagów nie należy zbierać. Pierwszej wiosny, gdy z karp na powierzchnie wydostaną się pędy, należy usypać na nich wał o wysokości 20 centymetrów. W następnym roku czynność tę powtarzamy, podwyższając wał o kolejne 15 centymetrów.
Zbiory szparagów
Uprawiając szparagi trzeba uzbroić się w cierpliwość. Zbiory szparagów możemy przeprowadzić dopiero w trzecim roku po posadzeniu, jednak będą one przynosiły plon przez 15-17 lat! Szparagi zielone zbiera się sukcesywnie, kiedy pędy dorastają do 15-20 cm. Zbieramy wyrastające pędy, ścinając je nieco pod powierzchnią ziemi. Zbiory mogą trwać do końca czerwca.
W przypadku szparagów bielonych zbieramy pędy, które wyrastają z wału – rozgarniamy ziemię i wycinamy pędy, a następnie zasypujemy ziemię z powrotem, tak, aby niedorosłe pędy były nią przykryte. Po zakończeniu zbiorów, pod koniec czerwca, górny wał rozsypuje się. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić pozostałych w nim karp.
Co zrobić ze szparagów
Właściwości szparagów
Szparagi są źródłem kwasu foliowego, szczególnie zalecanego dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo. Wszystkie witaminy i składniki mineralne, pochodzące z tej rośliny są w dużym stopniu przyswajane przez organizm ludzki. Szparagi mają właściwości odmładzające i regenerujące. Zawarte w nich przeciwutleniacze oraz beta-karoten, wpływają pozytywnie na skórę.
Dzięki aminokwasom, szparagi mają także właściwości lecznicze, zaleca się je szczególnie osobom z niewydolnością nerek.
Dowiedz się więcej: Jakie właściwości mają szparagi i jak je dobrze wykorzystać