Mała kuchnia z wyspą – 10 pomysłów

Katarzyna Laszczak
Kuchnie z wyspą są ciągle w modzie. I choć kojarzą się z dużymi kuchniami, wcale nie musimy kuchni o powierzchni kilku hektarów, by urządzić w niej wyspę.

Kuchnię z wyspą możemy urządzić nawet w niewielkim pomieszczeniu – trzeba tylko dobrać odpowiednią małą wyspę. Rozwiązanie to jest bardzo funkcjonalne, bo wyspa to dodatkowa powierzchnia robocza. Zyskujemy na niej dodatkowy blat, który możemy wykorzystać do przygotowywania posiłków lub jako miejsce pod kuchenkę.  W małych kuchniach szczególnie praktyczne są wyspy zagospodarowane jako stolik śniadaniowy. Pod nim może znajdować się szafka do przechowywania kuchennych akcesoriów.

Jeśli nasza kuchnia jest naprawdę mała, a marzymy o kuchennej wyspie, wystarczy jedną z szafek ustawić na środku pomieszczenia, a nie pod ścianą. Wtedy musimy tylko zadbać o estetyczne wykończenie „pleców” szafki.

W przypadku małej kuchni dobrym pomysłem jest połączenie jej z sąsiadującym pokojem. Przy takim rozwiązaniu wyspa będzie również bardzo dobrze wyglądać, a jednocześnie oddzieli nieco przestrzeń kuchenną od pokojowej.

Wyspa pasuje do kuchni urządzonych w różnych stylach – od skandynawskiego, przez rustykalny, po nowoczesny. Oczywiście wygląd wyspy warto dopasować do reszty wystroju, choć i tu można się wykazać fantazją.

Wyspa może, ale wcale nie musi być utrzymana w tej samej kolorystyce, co pozostałe meble, może też mieć inny blat. Dobrze przemyślana wyspa, nawet małej kuchni nada oryginalny charakter.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl