Kukurydza zwyczajna to jedna z najstarszych roślin użytkowych. Pochodzi z Meksyku, ale obecnie nie jest już spotykana w stanie dzikim. Jest natomiast bardzo powszechnie uprawiana na świecie jako roślina pastewna, użytkowa i ozdobna, a w niektórych krajach stanowi nawet podstawę wyżywienia miejscowej ludności.
Kukurydza do gotowania, na surowo i na popcorn
Kukurydza jest wysoką (do ok. 1,8-2 m wys.), jednoroczną rośliną z rodziny wiechlinowatych, czyli tej samej co trawy, i choć na to nie wygląda, należy do zbóż. Obecnie znanych jest mnóstwo jej odmian uprawnych (głównie mieszańcowych) i to zarówno pastewnych (uprawianych na kiszonkę lub paszę dla bydła) jak i spożywczych czy ozdobnych.
W uprawie amatorskiej znaczenie mają głównie dwa typy odmian kukurydzy: słodka i ozdobna. Odmiany słodkie dzieli się dodatkowo na słodkie i bardzo słodkie nazywane cukrowymi. Są też odmiany pękające, których ziarna nadają się na popcorn.