Ich owoce najlepiej smakują z własnej uprawy, która wcale nie jest trudna. A sadzić je można jesienią lub wiosną.
Jeżyny o ogrodzie
Najlepiej rosną w zacienionych i wilgotnych miejscach, dobrze znoszą wiatry. Często bujnie się rozrastają, wypierając inne rośliny i zajmując dużo miejsca. Warto zainwestować w międzygatunkowe mieszańce, takie jak np. bezkolcowe krzyżówki malin i jeżyn. Oprócz tego, że ich owoce są bardzo smaczne, mają dekoracyjne kwiaty. Dzięki temu, że pozbawione są kolców, ich pielęgnacja jest o wiele łatwiejsza niż tradycyjnych jeżyn. Aby zbiory owoców były bardziej obfite, można rozpiąć roślinę na nasłonecznionym płocie lub innej podporze.
Czarne porzeczki
Są to krzewy wyjątkowo łatwe w uprawie. Jedyne zabiegi pielęgnacyjne, jakim należy poddawać krzewy porzeczki, to obcinanie suchych pędów. Co 5 lat dobrze jest odmłodzić krzew, obcinając wszystkie pędy na jednej wysokości. Zbiór czarnych porzeczek jest kłopotliwy, gdyż rosną one pojedynczo na gałązce. Gdy owoce dojrzeją, można przyciąć owocujące pędy 2,5 cm od ich podstawy. Z obciętych pędów dużo łatwiej zbierać owoce. Jeśli mamy wiele krzewów, można pomyśleć o zbieraniu owoców, wykorzystując specjalne urządzenia mechaniczne. Owoce czarnej porzeczki znakomicie nadają się na przetwory: dżemy, soki i nalewki.
Czerwone porzeczki
Najobfitszy plon przynoszą formy szpalerowe. Krzewy posadzone w takiej formie są najłatwiejsze do pielęgnacji i przycinania, a zbieranie owoców nie jest kłopotliwe. Dzięki bliskości poszczególnych krzewów łatwo jest ochronić rośliny przed ptakami, które chętnie wyjadają owoce z gałązek. Można to zrobić przykrywając krzewy siatką lub firanką na czas dojrzewania owoców. Zimą należy wyciąć wszystkie uszkodzone lub obumarłe pędy, a przewodniki przyciąć do połowy. Latem powinno się przycinać boczne pędy do długości 10 cm, nie naruszając przewodników.
Kłujący, ale smaczny agrest
Gałązki agrestu mają grube, ostre kolce. Przycinanie czy zbiór owoców z tej rośliny może więc być kłopotliwy. Uprawę agrestu możemy udoskonalić, prowadząc krzewy poziomo. Krzewy uprawiane w ten sposób wydają słodsze i większe owoce, a dostęp do nich jest łatwiejszy. W słoneczne, letnie dni krzewy agrestu są narażone na poparzenia słoneczne, warto więc wybierać dla nich stanowiska nieco zacienione. Na wiosnę dobrze jest przerzedzić zawiązki owoców. Dzięki temu zabiegowi, te które pozostaną na krzewie będą mogły lepiej wyrosnąć i będą słodsze. Przycinanie agrestu należy prowadzić tak samo, jak porzeczki czerwonej.
Maliny na lato i jesień
Odmiany owocujące w lecie dobrze jest posadzić w rzędach i przywiązać do rozpiętego drutu. Wówczas owoce będą widoczniejsze i łatwiejsze będzie ich zbieranie. Po skończonym owocowaniu należy wyciąć stare pędy, a nowe przywiązać do drutu. Odmiany owocujące jesienią nie wymagają żadnych podpór, co czyni ich uprawę łatwiejszą niż tych owocujących wcześniej. Do takich odmian należy np. ‘Autumn Bliss’. Stare pędy wycina się w lutym tuż przy ziemi - nie potrzebują one żadnych dodatkowych zabiegów.
Truskawki z ogrodu
Truskawki, aby dobrze rosły, należy posadzić je w małych kopczykach w ziemi, otoczonych folią okrywającą podłoże. Aby ochronić owoce przed ptakami, należy przykryć je siatką. Gdy owoce są jeszcze zielone, warto włożyć pod nie warstwę słomy. Dzięki temu nie będą one dotykać ziemi, co zapobiegnie ich gniciu. Po dwóch do czterech lat dobrze jest wymienić stare rośliny na nowe i posadzić je w innym miejscu.