Kalafior, czyli smaczna róża
Kalafior należy do sporej i popularnej w naszej kuchni rodziny kapustowatych. Jednak w przeciwieństwie do większości z nich, nie jest ceniony ze względu na liście, lecz tzw. różę. Wbrew powszechnej opinii nie jest to kwiat, lecz silnie skrócone pędy kwiatowe. Tworzą one zwarte skupisko i to one jest właśnie naszą jarzyną. Smaczną, ale i zdrową.
Kalafiory zawierają sporo minerałów i witamin (w tym C, K oraz z grupy B), przypisuje im się także właściwości antynowotworowe, są zalecana także przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także chorobie wrzodowej (natomiast trzeba uważać przy problemach z tarczycą). Mają też niski indeks glikemiczny, no i niewiele kalorii, więc spokojnie mogą sięgać po nie osoby dbające o linię, czy mające problemy z poziomem cukru. Kalafiory warto więc jeść, najlepiej takie z własnego ogródka. Niestety to rośliny dość wymagające.
Kiedy siać i sadzić kalafiory
Można oczywiście kupić gotowe sadzonki kalafiorów, ale można je także przygotować samodzielnie. Trzeba wiedzieć, że kalafiory dzieli się na odmiany wczesne, średnie i późne i od tego zależą terminy wysiewu nasion na rozsady oraz wysadzania do gruntu. I tak: