Z pewnością są wśród nas tacy, którzy pamiętają uliczne saturatory na kółkach, z których podawano orzeźwiającą wodę sodową. Domową alternatywą dla tych urządzeń były syfony i naboje do nich, dzięki którym można było uzyskać podobny efekt. A efekt ten to nic innego jak nasycenie zwykłej wody z kranu dwutlenkiem węgla (CO2).
Dziś w sklepach także znajdziemy urządzenia o nazwach saturator czy syfon do wody gazowanej. I choć są to sprzęty o podobnej zasadzie działania co te sprzed wielu lat, to całkowicie zmienił się ich wygląd zewnętrzny.
Dostępne aktualnie domowe saturatory są niewielkich rozmiarów, efektownie się prezentują i można w nich przyrządzać nie tylko wodą z bąbelkami, ale także napoje gazowane o dowolnym smaku. Jeśli nie chcemy by dodatkowe urządzenie zajmowało przestrzeń kuchenną, możemy zdecydować się na system zintegrowany z baterią, który pozwala na pozyskiwanie wody gazowanej bezpośrednio z kranu.
Syfony do wody gazowanej
Syfon do wody gazowanej wcale nie jest przeżytkiem i wciąż można go spotkać w wielu domach. Najprostszą wersję syfonów oferują niektóre sklepy spożywcze. Wówczas za kaucją otrzymujemy opakowanie typu pet (z tworzywa sztucznego), w którym znajduje się mocno nagazowana woda. Opakowanie to zamiast tradycyjnej nakrętki posiada specjalną dźwignę i kranik, które umożliwiają nalewanie napoju do szklanki. Kucja za taki syfon wynosi zazwyczaj kilka złotych i pozwala na wymianę pustego opakowania na pełne.
Jednak prawdziwy syfon to taki, do którego potrzebne są jeszcze naboje z dwutlenkiem węgla. Jeden napój pozwala przeważnie na nasycenie gazem około 1 litra wody i kosztuje około 1,50 zł. Naboje sprzedawane są paczkach po 10 sztuk.
Dzisiejsze syfony na naboje ładnie wyglądają i są proste w obsłudze. Najpopularniejsze są te, które wykonano ze stali nierdzewnej, ponieważ doskonale pasują do większości aranżacji kuchennych. Dobrze jeśli taki syfon ma ogumowanie od spodu. Poprawia to bowiem jego stabilność. Koszt syfonu o pojemności 1 l to około 200 zł. Wadą tego urządzenia jest to, że nie ma ono możliwości regulowania stopnia nasycenia wody dwutlenkiem węgla.
Ekspresy do napojów gazowanych – saturatory typu sodastream
Ekspres do napojów gazowanych, nowoczesny saturator, urządzenie typu sodastream to zasadniczo ten sam sprzęt. Charakteryzują go: estetyczny wygląd, dostępność w przynajmniej kilku wariantach kolorystycznych, kompaktowe wymiary (przeważnie 45x15x30 cm) oraz szerokie spektrum zastosowania.
W urządzeniach typu sodastream można w warunkach domowych przygotować tak wodę o zróżnicowanym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla, jak i całą gamę innych napojów gazowanych (producenci ekspresów oferują również specjalne syropy smakowe). W niektórych saturatorach można też gazować soki domowej roboty.
Właściwie wszystkie dostępne w sklepach saturatory wyposażone są w wyświetlacz, który informuje użytkownika o stopniu nasycenia napoju gazem. Przeważnie do wyboru są trzy stopnie gazowania: lekki, średni i wysoki.
Obsługa saturatora nie jest skomplikowana i sprowadza się do zamocowania butelki z wodą w specjalnej głowicy, w której znajduje się nabój z CO2. Butelkę mocuje się na wcisk lub na wkręt. Pojedynczy nabój wystarcza do nasycenie gazem około 60–80 litrów wody. Pierwszy dołączony jest do kupowanego urządzenia. Następnie naboje napełnia się w wyznaczonych do tego celu punktach. Koszt takiej usługi nie powinien przekraczać 50 zł. Cena nowego (dodatkowego) naboju to około 100 zł. Ekspres (w zależności od producenta) kosztuje od 200 do 400 zł.
Domowa woda gazowana – systemy zintegrowane z baterią kuchenną
System chłodząco-gazująco wodę zintegrowany z baterią w kuchni to propozycja dla szczególnie wymagających użytkowników. Pojemnik z dwutlenkiem węgla i wkładem chłodzącym ma kompaktową budowę, co umożliwia schowanie go w szafce pod zlewozmywakiem. Na wierzchu pozostaje jedynie panel sterujący, dzięki któremu można korzystać z wody niegazowanej, lekko gazowanej i o wysokim nasyceniu CO2. Każda z nich może być odpowiednio schłodzona.
Zintegrowanie innowacyjnego sytemu z baterią pozwala czerpać z niej zarówno wodę do picia, jak i do zmywania, co niewątpliwie jest wysoce komfortowe. Wkłady (filtrujący, chłodzący i do saturatora) są wymienne. Nie trzeba jednak zbytnio się tym martwić, bo starczają na bardzo długo. W razie potrzeby zamawia się je u producenta. Największa wada systemu to jego cena – około 6 tys. zł.
Domowe sposoby na wodę gazowaną – czy warto?
Odpowiedź na postawione pytanie brzmi: tak. Wprawdzie kupno urządzenia do gazowania wody w domu generuje jednorazowy koszt, ale jest to inwestycja, która się zwraca. Warto również ponosić wydatki na kolejne naboje, bo i tak są one niższe od tych, z którymi trzeba się liczyć przy zakupie porządnej jakości wody butelkowanej.
Na korzyść przygotowywania wody gazowanej w domu przemawiają również względy ekologiczne oraz związane z naszą własną wygodą – nie musimy przynosić ze sklepu ciężkich zgrzewek z wodą i jednocześnie zmniejszamy ilość produkowanych odpadów. Ponadto, napoje przyrządzone samodzielnie zawsze smakują najlepiej.