Brudny okap nie tylko źle wygląda i szpeci wnętrze, ale także przestaje pełnić przypisywaną mu funkcję. Zatkane otwory kratki czy nieczyszczone miesiącami filtry zaburzają pracę wentylacji i powodują, że powietrze w kuchni nie jest prawidłowo oczyszczane. Długotrwałe gromadzenie tłustego brudu na okapie skutkuje dużą trudnością z doczyszczeniem urządzenia. Dlatego też lepiej jest dbać o ten sprzęt na bieżąco. Poniżej podpowiadamy, jak robić to prawidłowo i bez szczególnego wysiłku fizycznego.
Czysty okap kuchenny – przygotowujemy urządzenie do czyszczenia
Pierwsza rzecz, którą należy zrobić przed przystąpieniem do czyszczenia okapu to odłączenie sprzętu od prądu. Dyktują to oczywiste względy bezpieczeństwa. Następnie demontujemy spodnią kratkę i wyjmujemy filtr. Kratka okapowa mocowana jest najczęściej na dwa klipsy, których otwarcie nikomu nie powinno sprawiać żadnego problemu. Równie łatwe jest wyjęcie filtrów.
Okapy wyposaża się w różne filtry. Niektóre z nich mogą wymagać okresowej wymiany, a inne po prostu umycia. W pierwszym przypadku wystarczy jedynie zastosować nową powłokę oczyszczającą, którą należy dobrać do modelu urządzenia. Takie filtry kupuje się w sklepach ze sprzętem AGD.
Drugi rodzaj filtrów wymaga systematycznego czyszczenia. W kuchniach, w których gotuje się codziennie powinny być one myte co około 2 tygodnie. W pomieszczeniach mniej eksploatowanych – raz miesiącu. Większość filtrów myje się ręcznie (w wodzie z dodatkiem dobrej jakości płynu do naczyń). Jednak w ostatnim czasie w okapach coraz częściej montuje się filtry, które można myć w zmywarce. Trzeba przyznać, że zdecydowanie ułatwia to bieżącą dbałość o urządzenie i oszczędza nasz czas oraz wysiłek fizyczny.
Jak wyczyścić zatłuszczoną kratkę okapową? – sposób na duży brud
Na ten element okapu trafiają bezpośrednio tłuste opary z gotowania i to właśnie kratka jest zwykle najbardziej zabrudzona. Jeżeli była ona długo nieczyszczona, doprowadzenie jej do porządku może być dość mozolne. W takim przypadku najlepiej jest zamoczyć kratkę w gorącej wodzie, wymieszanej z płynem do naczyń. Element pozostawiamy w wytworzonej pianie na około godzinę. W tym czasie tłuszcz powinien się nieco rozpuścić i stać łatwiejszy do usunięcia. Jednak bez szorowania i tak raczej się nie obejdzie. Do namaczania dobrze jest dodać odrobinę octu, który jak powszechnie wiadomo, doskonale radzi sobie z tłustymi osadami.
Po doczyszczeniu kratki można natrzeć ją oliwą lub zwykłym olejem spożywczym oraz wypolerować do sucha. Będzie wówczas pięknie lśniąca i mniej podatna na przyjmowanie brudu.
Bieżące czyszczenie kratki okapu kuchennego
Jeżeli kłopotliwa kratka będzie poddawana regularnemu czyszczeniu, nie powstaną na niej zabrudzenia, wymagające wielogodzinnych poświęceń. W tym przypadku naprawdę warto podporządkować się zasadzie mówiącej o tym, że lepiej jest robić coś częściej i krócej niż rzadziej i dłużej. Czyśćmy zatem kratkę okapową np. przy okazji każdego cotygodniowego sprzątania kuchni. Do powyższego celu można stosować detergenty dostępne w sklepach (najlepiej w spryskiwaczach) lub wodę z octem w proporcji 2:1. Wystarczy że na kilkanaście minut namoczymy w tym roztworze kratkę, umyjemy ją i wytrzemy do sucha. Tłusty osad powinien zniknąć. I to bez szorowania. Ponadto kratka po wypolerowaniu ładnie lśni i jest gotowa do zamontowania.
Czyszczenie okapu - obudowy
Aktualnie oferowane okapy kuchenne potrafią zachwycać designerską formą i eleganckim wyglądem. W związku z powyższym urządzenia te pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną. Jednak żaden okap nie będzie wyglądał dobrze, gdy jego obudowa będzie brudna.
Do wyczyszczenia tego elementu należy dobrać odpowiedni środek. Wybór detergentu zależny jest od rodzaju materiału, z którego wykonano okap (stal nierdzewna, szkło, plastik, itp.). Wszystkie te materiały można umyć standardowo stosowanym w domach płynem do naczyń lub wodą z octem. Na koniec wycieramy obudowę do sucha i polerujemy ją, by nabrała blasku. Pamiętajmy, że silnie działające detergenty mogą zniszczyć nasz okap i sprawić, że stanie się on jeszcze bardziej podatny na przyjmowanie brudu.
Co robić, by okap pozostawał czysty na dłużej?
W utrzymaniu okapu w nienagannej czystości duże znaczenie ma sposób przyrządzania posiłków. Gotowanie dań na dużym ogniu generuje większą ilość pary wodnej, wraz z którą unosi się tłuszcz. To z kolei sprawia, że okap brudzi się szybciej. Zatem częstotliwość czyszczenia tego sprzętu można nieco ograniczyć poprzez zmniejszenia płomienia, na którym stawiamy garnek z potrawą.
Ponadto podczas gotowania, garnki należy przykrywać pokrywkami. Skraca to czas przyrządzania posiłków i sprawia, że czynność ta jest bardziej ekonomiczna. Stosowanie pokrywek ogranicza też ilość wytwarzanej pary wodnej, a tym samym zapobiega szybkiemu brudzeniu się okapu.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że najwięcej brudnych oparów powstaje podczas gotowania na gazie. Do tłustej pary wodnej dochodzą bowiem jeszcze cząstki spalanego gazu. Dużo korzystniej pod tym względem wypadają nowoczesne płyty indukcyjne, które pozwalają ograniczyć czas parowania.