Zbiory warzyw - terminarz

Katarzyna Józefowicz
Elenaiks - pixabay.com
W większości ogrodów posiadamy część specjalnie przeznaczoną do uprawy roślin użytkowych. Najczęściej jest to przydomowy warzywnik, na którym sadzimy nasze ulubione warzywa.

Smakują one znacznie lepiej niż kupowane w sklepie, a często są również dużo zdrowsze, dlatego z pewnością warto je uprawiać.

Różnice w terminach zbioru

Aby jednak móc najlepiej wykorzystać wszystkie wartości odżywcze naszych warzyw, należy zbierać je w określonym terminie, ustalonym dla danego gatunku oraz odmiany (wczesne, średnio wczesne, późne). Właściwy czas jest niezwykle ważny dla zachowania smaku, aromatu i trwałości przechowalniczej. Ponieważ jednak nasz klimat jest dość zmienny, poza podanymi terminami, ważna jest również obserwacja wzrostu i rozwoju roślin oraz warunków pogodowych. Kiedy pogoda nie sprzyja uprawom (jest zbyt gorąco, zbyt zimno lub mokro), nie należy bardzo zasadniczo trzymać się podanych wskazówek, a nagiąć termin do aktualnego etapu dojrzewania roślin. Wartość smakowa i użytkowa niektórych warzyw pozostających w gruncie zbyt długo przy niekorzystnych warunkach pogodowych, może znacznie zmaleć. Róże kalafiorów i główki kapusty pękają i przejrzewają przy nadmiernej wilgoci oraz wysokiej temperaturze, natomiast korzenie rzodkiewek parcieją. Termin zbioru może też zostać nieznacznie przesunięty, jeśli w trakcie uprawy niezbędne było zastosowanie chemicznych środków ochrony. W takim przypadku plony zbieramy dopiero po upływie wskazanego na opakowaniu okresu karencji.
Część warzyw zbiera się jednorazowo (np. warzywa korzeniowe, cebula) inne sukcesywnie w miarę dojrzewania kolejnych owoców (np. pomidory, ogórki). Terminy dotyczą przede wszystkim roślin uprawianych w gruncie, gdyż pod osłonami są one bardziej elastyczne. Mogą być też nieco przesunięte, w zależności od tego, czy warzywo było uprawiane z rozsady czy z siewu wprost do gruntu. Różnice występują też w obrębie danej grupy, gdyż przykładowo jedna odmiana wczesna może dojrzewać nawet kilkanaście dni wcześniej od drugiej.

Terminy zbioru

Poniżej znajdują się najbardziej odpowiednie terminy zbioru dla kilku najczęściej uprawianych warzyw.

Gatunek Odmiany wczesneOdmiany średnio wczesne i średnio późneOdmiany późneUwagi
PomidorVIIVIIIIX- p.XMogą dojrzeć po zbiorze. Zbiór wielokrotny, w miarę dojrzewania owoców. W przypadku długotrwałej, deszczowej pogody, szybko pękają i są narażone na choroby grzybowe, dlatego lepiej zbierać je jak najszybciej, nawet w fazie niepełnej dojrzałości.
PaprykaVIIVIIIIXZbór uzależniony jest od przeznaczenia. Jeśli warzywo ma być przechowywane, powinno być nie całkiem wybarwione, ale wyrośnięte. Na bezpośrednie spożycie, w fazie pełnej dojrzałości, ale nie przejrzałe.
ZiemniakVI-VIIVIII-IXIX -XSukcesywnie w miarę dorastania.
OgórekVIIVIIIIXTerminy są dość umowne, gdyż warzywo zbiera się nie tylko w miarę dojrzewania, ale również w zależności od przeznaczenia. Najszybciej i w najmniejszej fazie wzrostu, zbiera się owoce do konserwowania, większe natomiast do bezpośredniego spożycia. Niekiedy zbiera się je nawet codziennie, gdyż przerośnięte owoce są wodniste i posiadają duże pestki.
Fasola szparagowa (zielona)VIIVIIIIXZbiór wielokrotny w miarę dojrzewania.
Fasola szparagowa (ziarno)  IX - XNależy zbierać w dni suche.
BóbVIVIIVIIIW zależności od pogody, zbiór jednorazowy lub wielokrotny.
Sałata masłowaVIVII-VIIIIX-XZbiór natychmiast po wytworzeniu główek, łatwo wybija w pęd kwiatostanowy.
Sałata kruchaVIIVIIIIXRównież po wytworzeniu główki.
Koper   Sieje się i zbiera właściwie w ciągu całego sezonu wegetacyjnego od III do pierwszych przymrozków, natomiast rośliny przeznaczone do przyprawiania ogórków, kiedy wytworzą pęd kwiatostanowy.
Rabarbark. IVVVIZbiory należy prowadzić sukcesywnie i  zakończyć z początkiem lipca że względu na gromadzenie się w ogonkach dużych ilości szczawianów.
PorVI -VIIVIII - IXX - XI lub do k. III następnego rokuDo zimowania i zbioru wiosennego możliwa jest uprawa tylko wybranych odmian, odpornych na mróz.
CebulaVIIIIXXW chwili załamania się szczypioru, jest z reguły gotowa do zbioru.
CzosnekVIIVIIIIXPodobnie jak u cebuli, zasychanie liści i załamanie pędu, to sygnał do zbioru.
Kapusta biała i czerwonaV-VIIVIII-IXk. X-XINależy zebrać, gdy główka jest już odpowiednio twarda. Pozostawione w gruncie zbyt długo - pękają.
BrukselkaIX - XX-XIXI- p. XII niekiedy nawet do IIPrzy niezbyt silnej zimie, zbiór możliwy do wiosny. Niewielkie przemrożenie wpływa pozytywnie na smak zbieranych główek.
KalafiorVI-VIIIIX- XX – p. XIWażne, by ostatni zbiór odbył się jeszcze przed przymrozkami. Róże wycina się wielokrotnie, w miarę dojrzewania. Zbioru trzeba bardzo pilnować, gdyż niesprzyjające czynniki atmosferyczne szybko mogą spowodować wybieganie w pęd kwiatostanowy lub przejrzewanie. Po pojawieniu się główek, wskazane jest ich osłonięcie, aby nie dochodziło do odbarwienia.
RzodkiewkaVVIIX - XZbiór wielokrotny, w miarę dojrzewania.
MarchewVI-VIIVIII-IXIX – p. XDo spożycia na bieżąco, zbiór w miarę dorastania. Na przechowanie zbiór jednorazowy.
SelerVII-VIIIIXXDo spożycia na bieżąco, zbiór w miarę dorastania. Na przechowanie zbiór jednorazowy. Ważne, by ostatni zbiór odbył się jeszcze przed przymrozkami. Rośliny wrażliwe nawet na 0°C
Burak ćwikłowyVII-VIIIIXp. XWażne, by ostatni zbiór odbył się jeszcze przed przymrozkami. Rośliny wrażliwe nawet na 0°C
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl