Jeden noż w kuchni do wszystkiego?
Bez noża kuchennego niewiele da się zrobić. Niektórzy uważają, że każdy nóż kuchenny nadaje się do wszystkiego – do krojenia chleba, porcjowania mięsa, siekania warzyw czy obierania warzyw i owoców. Tymczasem oprócz noży tzw. uniwersalnych, mamy noże specjalnego przeznaczenia. Warto je poznać. Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na kształt ostrza. Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych.
Najciekawsze promocje na noże kuchenne
Materiały promocyjne partnera
Do czego służa te noże?
- Nóż szefa kuchni. Jeden z większych noży stosowanych w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni. Jego ostrze ze szpiczastym zakończeniem ma zazwyczaj od 20 do 25 centymetrów długości i przy podstawie jest szersze od rękojeści (rączki). To również jeden z najczęściej używanych noży kuchennych. Służy do krojenia pieczywa, większych warzyw i owoców, ale też do ich siekania czy szatkowania. Na szerokim ostrzu można nawet przekładać kawałki lub plasterki choćby z deski do krojenia na patelnię bądź do garnka.
- Nóż do krojenia pieczywa. Chleb i bułki powinno kroić się nożem do tego dedykowanym. Chodzi o nóż do pieczywa, ten z zaokrąglonym czubkiem. Jest on przeważnie takich rozmiarów, jak nóż szefa kuchni. Nóż do pieczywa ma charakterystyczne ząbki, jak te, które ma piła. Właśnie te ząbki sprawiają, że skórka chleba lub bułek nie jest poszarpana, a ich miąższ jest przekrojony a nie zgnieciony.
- Nóż do krojenia, nóż uniwersalny. Uniwersalny nóż kuchenny to nóż różnorodnego zastosowania – krojenia chleba, obierania nieco mniejszych owoców czy warzyw, usuwania szypułek lub pestek, filetowania ryb oraz do krojenia mięsa. Nóż uniwersalny, z ostrzem o przeciętnej długości 15 centymetrów, swoim kształtem przypomina nóż szefa kuchni, lecz ten uniwersalny jest mniejszy, a jego ostrze w podstawie często nie jest szersze od rękojeści.
- Nóż do plastrowania, slicer. Wygląda, niczym nóż uniwersalny, chociaż jest od niego trochę większy. Nóż do plastrowania, tzw. slicer, ma spiczaste ostrze mierzące od 20 do 36 centymetrów. Ten nóż służy do krojenia głównie wędlin oraz mięsa w plastry.
- Nóż do jarzyn i owoców, nóż do obierania. Ten nóż przyda się do obierania mniejszych owoców oraz warzyw. Sam jest również niewielkich rozmiarów. Jego szpiczaste ostrze z reguły mierzy 5–12 centymetrów. Tym nożem można też pokroić owoce i warzywa w plastry czy też je posiekać.
- Obieraczka. Jeżeli warzywa są większe i dłuższe, przykładowo ogórki, marchew albo pietruszka, warto sięgnąć po obieraczkę. Ta nie tylko usunie skórkę z jarzyn, ale także zlikwiduje wszelkie niedoskonałości znajdujące się tuż pod jej powierzchnią.
- Nóż do ciasta. Ciasto łatwiej jest pokroić specjalnym nożem. Mowa o nożu-łopatce. Na nim z łatwością powinien zmieścić się dopiero co ukrojony kawałek ciasta, by przełożyć go na talerzyk. W przypadku standardowej łopatki do ciasta nie ma ostrza z ząbkami, to występuje w nożu-łopatce.
- Nóż do sera. Noże do krojenia sera mają przeważnie kilkunastocentymetrowe, szerokie ostrze z wygiętym podwójnym albo pojedynczym szpicem, w zależności od tego, do jakich gatunków sera są przeznaczone. Noże do serów miękkich mają liczne otwory w ostrzu, które zakończone jest rozwidlonym czubkiem. Ich ostrze jest ząbkowane na całej długości noża lub na jej części. Natomiast noże do twardych serów (takich jak np. Parmezanu i Cheddar) muszą mieć ostrza bardzo mocne i dobrej jakości. Dlatego ich trzonek jest dłuższy niż ostrze, a same noże przypominają często małe tasaki lub trójkątne łopatki (czasem z charakterystycznym otworem w ostrzu).
Do kuchni i jadalni
Materiały promocyjne partnera
Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.
Wybrane kupony rabatowe:
Materiały promocyjne partnera