Lodówka – jak o nią dbać, aby służyła nam jak najdłużej

Katarzyna Laszczak
evgenyatamanenko/123RF
Lodówka to absolutnie standardowe wyposażenie każdej kuchni. Wydawałoby się, że nie ma żadnego problemu z obsługą lodówki, ale czy na pewno wiemy jak o nią dbać?

O czym należy pamiętać, aby lodówka dobrze i długo nam służyła. Oto ważne zasady!

  1. Kupując nową lodówkę zadbajmy o przestrzeganie prawidłowych zasad.  Najpierw pozostawmy ją bez podłączania do prądu przez czas sugerowany w instrukcji, aby po transporcie, nawet przebiegającym w pozycji pionowej, olej w kompresorze miał szansę wrócić do głównego zbiornika i nie doprowadził do zapchania cienkich rurek układu chłodniczego i nie został zassany wyżej, blokując układ chłodniczy.
  2. Ta sama zasada dotyczy sytuacji, w których kładziemy lodówkę na bok (co wbrew panującym przekonaniom, można zrobić).
  3. Podłączając lodówkę do prądu, nie ustawiajmy jej od razu na najniższe rekomendowane wartości temperaturowe. Pozwólmy jej stopniowo osiągać docelowy poziom. Zadbamy tym samym o spokojną pracę układu chłodniczego.
  4. Przy przekładaniu drzwiczek lodówki na drugą stronę, pamiętajmy o uszczelkach. Częstym błędem jest przekładanie jedynie zawiasów i uchwytów. Uszczelka ulega naturalnym odkształceniom i na stronie przy uchwytach znacznie silniej przylega do brzegów lodówki, przez co jest bardziej ściśnięta. W lodówkach BEKO uszczelki można swobodnie wyjąć i przełożyć na drugą stronę.
  5. Aby zapewnić lepsze przyleganie uszczelek, dolna część uszczelki drzwiczek chłodziarki jest podgrzewana. Odczucie ciepła przy dotyku w tym miejscu będzie normalne.
  6. Stosuj pojemniki do przechowywania żywności. Ze względu na stosunkowo suche powietrze wewnątrz chłodziarek, zarówno w lodówkach klasycznych (tzn. statycznych) jak i w nowoczesnych No Frost  z systemem – Active Dual Cooling System,  jedzenie warto przechowywać w pojemnikach, jednak nie za długo, ponieważ ulegnie zepsuciu. Żywność bez pojemnika natomiast wyschnie, ale raczej się nie zepsuje.
  7. Nie ustawiaj lodówki w pomieszczeniu, którym panuje temperatura poniżej 16˚C. To częsty błąd, szczególnie w przypadku ustawiania lodówki w garażach lub piwnicach czy innych chłodnych miejscach,  który zimą jest przyczyną problemów. Temperatura poniżej 16˚C zaburza kontrolę termostatyczną lodówki, która po prostu nie otrzymuje sygnału do pracy. Chłodziarka przestaje chłodzić, a zamrażalnik mrozić. W niskiej temperaturze gęstnieniu ulega także olej w kompresorze, co może prowadzić do zatarcia.
  8. Dbaj również o niską wilgotność pomieszczenia. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja korozjom metalowych elementów.
  9. Zamrażalnik warto rozmrażać przynajmniej raz w roku. Nie ma potwierdzonych laboratoryjnie przeciwskazań, aby w tym celu pomagać sobie np. poprzez wkładanie do zamrażalnika naczyniaz gorącą wodą, byle nie bezpośrednio w sąsiedztwie plastikowych elementów. Nigdy nie należy za to używać ostrych narzędzi. ani zeskrobywać lodu.
  10. Parownik zbiera wilgoć z powietrza na ściankach zamrażalnika. Warto unikać częstego
    i długotrwałego otwierania drzwiczek, by nie tworzyły się duże ilości lodu. Osadzający się lód powoduje, że drzwi zamrażalnika nie przylegają szczelnie i nie gwarantują pełnych możliwości mrożenia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl