Dobroczynna jak dynia
Dynia czasem waży 15 kilogramów. Im bardziej pomarańczowy ma miąższ, tym bogatsza w składniki odżywcze. Dynia jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i PP. Zawiera kwas foliowy, sporo potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz betakarotenu. Jest stosowana w lecznictwie.
Preparaty z dynią w składzie są stosowane m.in. przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Wzmacnia naszą odporność. Wspomaga odchudzanie i likwiduje zaparcia. Dynia stanowi często pierwszy składnik obiadków dla najmłodszych dzieci. To dlatego, że nie gromadzi ona szkodliwych pozostałości stosowania sztucznych nawozów. Dla małych, delikatnych żołądków jest lekkostrawna.
Odmiany dyni
Do najpopularniejszym odmian należy dynia polska, z pomarańczową skórką. Dynia Hokkaido też jest pomarańczowa, ale ciemniejsza niż polska odmiana. Ciemnozieloną skórkę ma natomiast dynia muszkatołowa. Dynia makaronowa posiada żółtą skórkę. Najjaśniejszą, prawie, że kremową skórkę, ma natomiast dynia piżmowa.
Majowy wysiew dyni
Dynia, choć kojarzona z jesienią i zimą, właśnie teraz, w drugiej połowie maja, jest wysiewana, jeżeli założymy, że chcemy mieć zbiór jesienią.
– Wcześniej wiosną odradzałbym wysiewać dynię, bo jest ona ciepłolubna, a chłód czy pojawiające się mniej więcej do połowy maja przymrozki mogłyby jej zaszkodzić – zaznacza Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Nasiona siejemy bezpośrednio do gruntu. Po około tygodniu zaczyna wschodzić. Warto zasiać po 2-3 nasiona w jednym miejscu w odstępie od następnego o około metra. To dlatego, żeby przyszykować sporo miejsca na rozrastającą się, potężną dynię.
Ziemia dobra dla dyni
Dynia najlepiej rośnie na żyznych, przepuszczalnych i próchnicznych glebach. Mówi się jednak, że to duże warzywo (dla niektórych: owoc) o małych wymaganiach glebowych. Na dowód tego można powiedzieć, że dynia czasem rośnie nawet na piasku. Przed zasianiem warto ziemię potraktować obornikiem albo kompostem.
Dynia kwitnie zazwyczaj po 1,5-2 miesiącach od wysiewu. Im więcej słońca, tym dynia lepiej i szybciej kwitnie. Najpierw widać kwiaty męski, a następnie – żeńskie. Owoce zawiązują się jedynie na tych drugich.
Grunt to podlewanie
Warto pamiętać o regularnym podlewaniu dyni. Potrzebuje ona dużych ilości wody, ponieważ posiada stosunkowo małe i krótkie korzenie, za to potężne, o sporej powierzchni liście. Woda szybko wyparowuje z liści, więc wilgoć szybko się ulatnia. To z tego względu potrzebne jest dostarczenie jej ponownie wody.
Owoce dyni należy zebrać jesienią, zanim nastaną pierwsze przymrozki. Łatwo sprawdzić, czy jest już dojrzała. Wystarczy popukać w nią. Jeżeli będzie głuchy dźwięk, to znak, że dynię można zbierać.
Kiedy dynia choruje
Plamy i przebarwienia na dyni mogą świadczyć o tym, że zaatakował ją parch dyniowatych. To szare, zielonkawe lub brązowe plamy. Dynia zaczyna gnić. Do walki zalecane są opryski fungicydami. Inny kolor plam – najpierw żółte i jasnozielone, a potem ciemniejące, bywają objawem antraknozy. To choroba dyniowatych, czyli np. dyni, melona, patisona i tykwy. Chemia jest wskazana w walce z tą chorobą. Biały, wyglądający jakby ktoś posypał mąką, nalot to oznaka działania mączniaka. Tutaj też wskazane są preparaty chemiczne.