Kuchnia pełna plastików
Plastikowe pudełka na jedzenie - oznaczenia i właściwości materiałów
Cyfra w trójkącie to symbol materiału, z którego jest wykonane opakowanie. Mają one różne właściwości, i tak:
- 1 – to PET, czyli politereftalan etylenu. Powszechnie wykonuje się z niego butelki na napoje bezalkoholowe, czy jednorazowe talerzyki. Jednak takich opakowań nie powinno się wykorzystywać ponownie, nie można wystawiać ich na działanie promieniowania słonecznego (UV), a napoje w butelkach PET powinny być przechowywane w temperaturze… do 15°C! Są także badania wskazujące, że nawet przy zwykłym użytkowaniu, z PET mogą wydzielać się ftalany, które z kolei działają na nasz układ hormonalny.
- 2 – HDPE – polietylen o dużej gęstości. Jeśli decydujemy się na plastik, jest to jeden z dwóch materiałów, po który możemy spokojnie sięgnąć. W pojemnikach z HDPE można przechowywać żywność, można je też wykorzystywać wielokrotnie.
- 3 – PVC – polichlorek winylu – ma bardzo szerokie zastosowanie, w kuchni najczęściej spotkamy go pod postacią folii. Może wydzielać szkodliwe substancje (szczególnie pod wpływem temperatury). Powinniśmy unikać przechowywania jedzenia w opakowaniach, czy folii PVC.
- 4 – LDPE – polietylen niskiej gęstości – wytwarza się z niego m.in. folie opakowaniowe. Jest obojętny fizjologicznie, odporny na niskie temperatury (zachowuje giętkość w nawet w bardzo niskich temperaturach), jest przepuszczalny dla zapachów. Uważany za bezpieczny materiał.
- 5 – PP – polipropylen – to obok HDPE drugi materiał, z którego możemy spokojnie korzystać. Jest obojętny fizjologicznie i wykazuje dużą odporność chemiczną. Produkuje się z niego różne opakowania, w tym folie i pudełka na żywność.
- 6 – PS – polistyren – ma niezbyt dużą odporność chemiczną i nie powinno się go stosować w kontakcie z tłuszczami. A to właśnie z tego materiału produkuje się tacki i pojemniki na gotowe dania – zdecydowanie zawierające tłuszcz! Ponieważ polistyren to dobry izolator (spieniony polistyren to styropian), produkuje się z niego również kubeczki na gorące napoje. Tutaj również uwaga na tłuszcze (w tym mleko do kawy itp.).
- 7 – inne (OTHER) – pod tym pojęciem kryje się szerokie spektrum materiałów, zarówno zdecydowanie niekorzystnych, jak i takich, które nie szkodzą, ale np. ze względu na budowę warstwową nie są ujęte w podstawowej klasyfikacji.
Najlepiej wybierajmy więc opakowania wykonane z HDPE (nr 2) oraz PP (nr 5). Są one najbardziej bezpieczne w kontakcie z żywnością i przeznaczone do wielokrotnego użytku.
Inne oznaczenia plastikowych pudełek
Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając pojemniczek do przechowywania jedzenia?
Jednym z ważniejszych oznaczeń jest symbol kieliszka i widelca, informujący, że produkt jest dopuszczony do kontaktu z jedzeniem. Ważny jest też kwadracik ze stopniami Celsjusza – to temperatura, z jaką dany materiał może mieć kontakt (najczęściej maksymalna). Z kolei symbol śnieżynek wskazuje, że pojemnik można zamrażać (może też być podana najniższa dopuszczalna temperatura).
Jeżeli na pudełeczku jest symbol zmywarki i/lub mikrofalówki, możemy z nich korzystać. Natomiast jeśli takiego znaczka brakuje, lepiej pojemniczek myjmy ręcznie i nie odgrzewamy w nim żywności.
Opakowania koniecznie bez bisfenolu A!
Zwróćmy też uwagę na bisfenol A (BPA) – to toksyczna substancja, powodująca zaburzenia układu hormonalnego i nerwowego! Może przyczyniać się do rozwoju depresji, zaburzeń pamięci, nowotworów, a także otyłości (pod jego wpływem aktywizują się komórki tłuszczowe). BPA może się pojawić przede wszystkim w opakowaniach z grupy 7. Przenikanie bisfenolu A do żywności nasila się pod wpływem temperatury, dlatego opakowań zawierających go absolutnie nie należy podgrzewać, ani używać do ciepłych potraw, czy płynów. A najlepiej w ogóle ich nie używać. Zwracajmy uwagę na oznaczenie BPA FREE lub BPA 0%.
Masz twardą wodę, która tworzy osady? Zdziwisz się, dlaczego to dobrze