Spis treści
Właściwości marchwi. To warzywo to samo zdrowie
Zaliczana do warzyw korzeniowych marchew, to bardzo popularne, smaczne i zdrowe warzywo. Jego częścią jadalną są mięsiste, zgrubiałe korzenie spichrzowe, które u większości odmian mają pomarańczową barwę. W swoim składzie korzenie zawierają między innymi: błonnik, kwas foliowy, luteinę, witaminy (głównie karoteny i wit. A oraz wit. C i K), minerały (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, siarka), cukry i pektyny.
Ze względu na dużą zawartość karotenów i obecność luteiny, systematyczne spożywanie marchwi korzystnie wpływa też na wzrok, a duża ilość barwnika poprawia koloryt skóry i ułatwia opalanie.
Przeciwutleniacze (m.in. beta-karoten), których w marchwi jest wyjątkowo dużo, mogą zapobiegać rozwojowi niektórych rodzajów raka, a obecność błonnika i siarki, wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na zaburzenia trawienne.
Znacząca ilość potasu oraz innych minerałów, a także witamin pomaga wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory składników odżywczych, szczególnie u osób osłabionych lub cierpiących na awitaminozę.
Dowiedz się więcej: Jakie właściwości ma marchew i dlaczego warto ją jeść
Obecne w marchwi pektyny obniżają natomiast poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Ekologiczna marchew z ogródka
Tak liczne zalety marchwi nie mogą być przez nas zignorowane, dlatego nawet jeśli nie przepadamy za tym warzywem, powinniśmy jak najszybciej się do niego przekonać. Warto też spróbować uprawy marchwi na własnej działce, bo chociaż warzywo dość wymagające, uprawiane w ekologiczny sposób zawsze będzie dużo smaczniejsze i zdrowsze niż kupione w markecie bądź warzywniaku.
Warto też zdecydować się na kilka odmian marchwi o różnym okresie wegetacji (wczesne, średnie i późne), dzięki czemu można liczyć na dłuższe plonowanie.
Jak uprawiać marchew w ogrodzie?
Pod uprawę marchwi należy przeznaczyć stanowisko słoneczne i przewiewne oraz próchniczą, piaszczysto-gliniastą, przepuszczalną i głęboko uprawioną glebę. Marchew dobrze rośnie na stanowiskach w drugim roku po zastosowaniu obornika lub na glebach wzbogaconych nawozami zielonymi, ale nie lubi świeżego nawozu.
Pod uprawę marchwi nie nadają się gleby ciężkie, zbite i mokre, a także słabo uprawione i jałowe, gdyż wtedy korzenie roślin stają się cienkie, zdeformowane i podatne na choroby oraz szkodniki.
W uprawie marchwi bardzo ważne jest też zmianowanie i zachowanie co najmniej 4 letniej przerwy między uprawą warzyw po sobie lub po innych warzywach korzeniowych. Roślinę można natomiast z powodzeniem wysiewać na stanowiskach zajętych wcześniej przez warzywa kapustne, cebulowe i dyniowate.

Kiedy i jak wysiewać marchew?
Marchew nie lubi gorąca i najlepiej czuje się w temperaturze ok. 15-20°C. Jeśli na początku uprawy przez dłuższy czas temperatury będą zbyt wysokie (powyżej 10°), warzywa mogą tworzyć tzw. „pospiechy” i wypuszczać pędy kwiatowe, mimo iż z natury są roślinami dwuletnimi.
Z tego względu wysiew nasion najlepiej rozpocząć jak najwcześniej (pod koniec lutego i w marcu, a odmiany późniejsze siejemy w kwietniu i maju). Dzięki temu marchew będzie miała optymalne warunki do wzrostu i rozwoju.
Marchew można także siać późną jesienią (w listopadzie, a nawet grudniu). Do takiego siewu nadają się m.in. takie odmiany jak: Amsterdamska, Kalina F1, Pierwszy Zbiór, Karo F1). Nasiona wykiełkują dopiero wiosną, a rośliny będą mniej narażona na szkodniki; nie będą też potrzebowały podlewania.
Jak siać marchew?
Nasiona wysiewa się w rzędy oddalone od siebie o 20-30 cm i delikatnie przykrywa centymetrową (1 cm) warstwą ziemi. Po wschodach rośliny się przerywa, aby nie rosły zbyt gęsto i miały szansę wytworzyć dorodne korzenie. Jeśli chcemy uniknąć przerywki, możemy zdecydować się na zakup nasion w postaci specjalnych taśm. Takie rozwiązanie pozwala zachować idealne odległości między roślinami bez konieczności ich przerywania, ale jest dość kosztowne, gdyż nasiona na taśmach są dużo droższe od tradycyjnych.

Jak dbać o marchew w ogrodzie
Po wysiewie nasion, zagony warto osłonić wiosenną włókniną, która zabezpieczy podłoże przed wysychaniem oraz ochroni marchew przed wiosennym nalotem połyśnicy marchwianki (groźnego szkodnika, wydającego dwa pokolenia w roku: I - połowa maja, II – na przełomie lipca i sierpnia).
Marchew warto też sadzić naprzemienne z cebulą, dzięki czemu oba warzywa ochronią się nawzajem przed śmietką cebulanką i połyśnicą marchwianką. Po wysiewie marchwi o rośliny należy troskliwie zadbać, systematycznie je odchwaszczając i w razie potrzeby nawadniając.
Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!
W Kościerzynie powstało 66 mieszkań komunalnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?