Wino z kwiatów mniszka lekarskiego

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Krzyś16 - pixabay.com
Wino z płatków mniszka ma właściwości lecznicze, jest bogate w witaminy, flawonidy i sole mineralne. Wspomaga procesy trawienne, wydzielanie żółci i oczyszczanie organizmu.

Jest skutecznym środkiem w leczeniu wczesnych faz infekcji czy przeziębienia. Ma piękny złoty kolor, miodowy aromat i jest po prostu smaczne. Pamiętajmy, że kwitnienie mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza przypada wiosną, wówczas w słoneczny i suchy dzień zbieramy same żółte płatki (zielone są gorzkie) kwiatów rosnących z dala od dróg i kominów fabryk. Z podanych składników otrzymamy 5 litra słodkiego wina.

Składniki:

  • 1,5 l płatków kwiatów mniszka
  • 1,5 kg cukru i 1,5l wody
  • 135 g rodzynków
  • 1,5 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn
  • 1,5 l wody i 0,5kg cukru

Sposób przygotowania:

Płatki kwiatów mniszka, rodzynki i rozdrobnione pomarańcze wsypujemy do butli i zalewamy roztworem cukru rozpuszczonego w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie. Całość zamykamy korkiem i rurką fermentacyjną napełnioną wodą. Przez najbliższe 4-6 tygodni powinna trwać w butli gwałtowna fermentacja. Po tym czasie przecedzamy wino, płatki i owoce wyrzucamy a pozostały płyn wlewamy ponownie do butli. Całość uzupełniamy ciepłą wodą z rozpuszczonym w niej cukrem i sokiem z cytryny. Butlę zamykamy ponownie na kolejne 4-6 tygodni lub do całkowitego ustania fermentacji (wino przestanie pykać).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wino z kwiatów mniszka lekarskiego - e-Ogródek

Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl