Profesjonalni cukiernicy są jednogłośni – nie sztuką jest upiec tort urodzinowy, ale sztuką jest go efektownie udekorować. Przy tym wypieku, jego wygląd jest niemniej ważny co smak. Dekorowanie ciast uchodzi za najtrudniejszą i najbardziej pracochłonną czynność podczas pracy nad tortem.
Osoby próbujące tego po raz pierwszy nie powinny się zniechęcać, ponieważ rękodzieło rzadko wychodzi wówczas idealne. Jednak po każdej próbie jest już tylko lepiej, a wieloletni domowi cukiernicy zaczynają wreszcie dorównywać swoim kunsztem mistrzom tej kulinarnej sztuki. Poniżej podstawowe informacje na temat przydatnych w kuchni akcesoriów i kilka przykładów na niezbyt skomplikowane, ale bardzo udane i cieszące oko dekoracje tortów.
Domowy tort urodzinowy – to na pewno przyda Ci się w kuchni!
Żaden domowy wypiek nie powstanie bez poprawnie działającego piekarnika i kilku kuchennych akcesoriów. Wprawdzie mawia się, że do wykonania tortu wystarczą standardowo używane w kuchni narzędzia, ale warto wiedzieć, że jest też wiele innych, które ułatwiają i usprawniają tę pracę. Do najbardziej przydatnych należą:
- Forma do pieczenia biszkoptu – to właśnie od niej zaczyna się przygoda przygotowywania domowego tortu urodzinowego. Najbardziej klasyczną formą jest okrągła tortownica. Formy te dostępne są w różnych wymiarach. Dobrze nadają się do wypieku tradycyjnych biszkoptów (w kształcie koła). Jednak, gdy chcemy osiągnąć inne kształty ciasta, biszkopt trzeba ciąć nożem. A nie jest to zadanie łatwe. Aktualnie w sklepach znaleźć można też formy o mniej standardowych postaciach (np. samochody, księżniczki, itp.). To właśnie takie torty są największą uciechą dla naszych milusińskich.
- Nóż do cięcia ciasta – bez niego nie powstanie tradycyjny przekładaniec, czyli tort urodzinowy. Aby estetycznie i równo przeciąć biszkopt, potrzebujemy długiego, cienkiego i porządnie naostrzonego noża. Jeśli nie mamy w kuchni takiego narzędzia, możemy nabyć profesjonalny nóż strunowy, przeznaczony konkretnie do cięcia biszkoptów. Innym sposobem na uzyskanie równych biszkoptowych placków jest wykorzystanie mocnej nitki (np. dentystycznej) lub żyłki wędkarskiej. Owijamy nią ciasto wokoło i sukcesywnie zaciskamy pętlę. W celu uzyskania idealnie równego cięcia, w biszkopcie dobrze jest najpierw zrobić delikatne nacięcie nożem.
- Szpatułka i foremki – te akcesoria ułatwią pracę związaną z dekoracją tortu. Pokrojony na cienkie plastry i nasączony biszkopt należy przesmarować. Najczęściej używamy do tego celu dżemu oraz dowolnie wybranego kremu. Warstwy tych produktów nakłada się na ciasto naprzemiennie. Można rozsmarować je zwykłym nożem kuchennym, ale wygodniejsza będzie specjalna szeroka szpatułka. Z kolei foremki (do ciastek, a nawet te do dziecięcej ciastoliny) pomogą nam uzyskać mniejsze dekoracyjne elementy z masy cukrowej czy marcepanowej, które zwieńczą tort na samym wierzchu. Do prostych kształtów (np. kółek) można wykorzystać kieliszek. Zaś te bardziej skomplikowane, których nie przewidzieli producenci foremek, uzyskamy poprzez zastosowanie papierowego szablonu i obcięcie masy nożyczkami lub małym nożykiem.
- Rękaw cukierniczy lub szpryce kuchenne – za pomocą tych akcesoriów tort nabierze ostatecznych walorów estetycznych. Wprawdzie jedno i drugie narzędzie można zastąpić zwykłym foliowym woreczkiem, w którym odetniemy róg, ale jest to rozwiązanie tylko dla osób uzdolnionych manualnie. Pozostali mogą nie osiągnąć zamierzonego efektu. Za pomocą rękawa lub plastikowych szpryc, dekoracja tortu urodzinowego jest dużo prostsza. Sprawę ułatwiają specjalne końcówki, które pozwalają nadać wyciskanemu kremowi określone kształty i wzory
.
Domowy tort urodzinowy w wersji klasycznej
Pomimo dostępności wielu wariacji cukierniczych, domową przygodę z tortem warto rozpocząć od znanej od lat klasyki. A klasyczny tort jest przekładany i dekorowany wybraną masą kremową (najczęściej białą i ciemną, czyli z dodatkiem kakao). Po nasączeniu (syropem, ponczem, rumem, itp.) i przesmarowaniu biszkoptowych placków (kremem i dżemem), przystępujemy do smarowania tortu również z wierzchu. Dokładnie i starannie trzeba pokryć kremem zarówno wierzch, jak i boki ciasta. Całość wygładzamy. Boki będą wyglądały dużo lepiej, jeśli obsypiemy je wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, uprażonymi płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami czy po prostu kruszonką z herbatników.
Zobacz także: Dekorowanie tortów upieczonych w zaciszu domowej kuchni
Wierzch tortu dekorujemy (za pomocą rękawa lub szprycy) wcześniej pozostawionym do tego celu kremem. Oczywiście najlepiej prezentują się dekoracje, które wyraźnie odróżniają się od tła. Dlatego odwieczną zasadą jest stosowanie na jasnej bazie ciemnego kemu lub na odwrót. Dawniej wykorzystywano do tego celu kakao, które dodane do masy, barwiło ją na jasno-brązowy kolor. Dziś możliwe jest zastosowanie innych rozwiązań. Do najpopularniejszych należą gotowe barwniki spożywcze, które nabędziemy w każdym supermarkecie lub produkty naturalne. Sok wiśniowy lub buraczany pozwoli uzyskać krem różowy, szczypta szafranu – żółty, sok wyciśnięty z przegotowanego szpinaku – zielony, itd.).
Czym urozmaicić klasyczną dekorację tortu?
Nawet najprostszą klasyczną dekorację można urozmaicić i nadać jej niepowtarzalnego charakteru. Służą do tego produkty, które kupimy w sklepie lub to, co zdołamy stworzyć samodzielnie. Na początek lepiej jest jednak pozostać przy produktach gotowych. A jest ich bardzo wiele. Świetnym dopełnieniem większości dekoracji są np. owoce kandyzowane lub suszone, posypki cukrowe o różnych kolorach, płatki migdałowe lub całe migdały, orzechy, groszek ptysiowy, małe bezy itp. W tej roli doskonale sprawdzają się też gotowe ozdoby z cukru lub czekolady.
Takich produktów nie kupi się w pierwszym lepszym sklepie spożywczym, ale można je dostać. Występują w postaci listków, kwiatków, ziarenek kawowych, z których łatwo ułożymy wybrany wzór, a nawet liter, z których stworzymy pożądany napis okolicznościowy. Tego typu wyroby zdecydowanie uławiają pracę i pozwalają tworzyć domowe torty, które wyglądają jak z profesjonalnych cukierni.
Pomysły na proste i efektowne dekoracje tortów
Możliwości na powyższe jest bardzo wiele. Dużo zależy od naszych preferencji, okoliczności, umiejętności, finansów, itd. Ładny oraz smaczny i zdrowy tort wykonamy, wykorzystując do jego dekoracji np. świeże owoce i galaretki owocowe. To doskonały pomysł zwłaszcza na letnie przyjęcia.
Takie torty są kolorowe, apetyczne i właściwie każdemu smakują. Masą kremową jest tu przeważnie bita śmietana. Doskonała sama w sobie, ale niestety mało trwała. W celu przedłużenia trwałości dekoracji wykonanych z bitej śmietany, należy dodać do niej tężejącej żelatyny. Na wierzchu tortu układamy owoce i dekorujemy ciasto bitą śmietaną lub zalewamy dekorację z samych owoców mocno schłodzoną galaretką. Do wylania na tort galaretki potrzebna jest specjalna obręcz, którą nakłada się na ciasto.
Z galaretki można też wykonać pojedyncze ozdoby. Należy wylać ją do płaskiego naczynia, a po zastygnięciu wycinać z niej dowolne kształty (za pomocą foremek do ciasteczek). Uzyskane elementy układamy dowolnie na torcie.
Czas na zdrowy deser: Razowe ciasto marchewkowe naprawdę pysznie smakuje
Kolejna propozycja to dekoracja z kolorowych draży lub tak bardzo uwielbianych przez dzieci żelków. Draże oraz żelki kupimy w każdym sklepie. Potrzebujemy ich sporo, dlatego zaopatrzmy się w kilka opakowań. Podzielmy cukierki na poszczególne kolory i układajmy je ciasno na posmarowanym kremem torcie tak, by tworzyły określone wzory, np. koła, spirale, paski lub nawet rysunki. Podobny, ale mniej spektakularny efekt uzyskamy przy zastosowaniu kolorowej posypki cukrowej. Takie torty może wykonać każdy. Może nie są, aż tak bardzo wyszukane, ale na urodzinowe przyjęcie kilkulatka będą w sam raz.
A na koniec coś bardziej eleganckiego, ale równie prostego w wykonaniu. Przesmarowany w środku i na zewnątrz kremem biszkopt, obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Zaś wierzch wieńczymy gotowymi pralinami o tym samym smaku. Można ułożyć je jedynie na obrzeżach tortu lub umieścić inaczej, tworząc np. kratownicę. Dół tortu warto przepasać elegancką wstążką w intensywnym kolorze. Całość wygląda bardzo dostojnie. Białe, kokosowe torty nadają się na urodziny osób starszych, ale również śmiało można podać je na okoliczność komunii czy chrzcin.