Nasiona bobu pozyskane z mięsistych strąków, po ugotowaniu mogą być spożywane wraz ze skórką jako przekąska lub wykorzystywane do przygotowania sałatek i surówek. Z bobu można też przyrządzić rozmaite dania obiadowe takie jak np. potrawki, zapiekanki, leczo, risotto, gulasze, placki czy kotlety. Warzywo nadaje się również do marynowania, a po zblanszowaniu także do mrożenia.
Dlaczego warto jeść bób
Bób jest jednak nie tylko smaczny, ale też bardzo wartościowy. W jego składzie znajdziemy m.in. duże ilości kwasu foliowego i białka, witaminy (m.in. wit. A i K), minerały (takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo), błonnik, węglowodany oraz aminokwasy (m.in. lewodopa).
Z tego względu warzywo polecane jest głównie osobom cierpiącym na niedobór witamin i minerałów, chorującym na anemię oraz kobietom w ciąży (polecany ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego, jednak warto pamiętać, że duże ilości mogą powodować wzdęcia). Bób powinien znaleźć się też w diecie osób cierpiących na chorobę Parkinsona, gdyż zawiera składniki powstrzymujące rozwój choroby (m.in. aminokwas lewopoda, wchodzący w skład wielu leków na Parkinsona).